Nok til 1 brødform
- 400 g hvetemel
- 100 g siktet rugmel
- 1 ts salt
- ¼ ts nellik, malt
- ¼ ts tørrgjær
- 50 g rosiner
- 3,3 dl vørterøl (en flaske)
- 0,7 dl mørk sirup
- 0,5 dl vann
Bland hvetemel, rugmel, salt, nellik, tørrgjær og rosiner i en stor bolle. Hell vørterøl, mørk sirup og vann i et målebeger så det til sammen utgjør 4,5 dl væske. Rør sammen. Hell vørterølblandingen i melblandingen og rør til deigen begynner å henge godt sammen. Dekk den med plast eller lokk og la den hvile på kjøkkenbenken i 12-18 timer.
Hell deigen på et godt melet stykke bakepapir. Brett deigen over seg selv noen ganger og form den til en avlang form. Dekk en brødform med bakepapir og legg deigen i denne. Dekk til brødformen og la vørterbrødet hvile i ytterligere 2 timer.
Sett brødformen i kald ovn. Sett temperaturen på 220°C og stek i 40 minutter. Brødet skal ha fått fin farge, sprø skorpe og høres hult ut når du banker på undersiden.
La vørterbrødet bli helt avkjølt før du skjærer i det.
Tekst og foto: Ina-Janine Johnsen www.matpaabordet.no