Hjemmelagd chips med frisk dipp

Til 4 personer

  • 9 mellomstore mandelpoteter, vasket svært godt
  • 1 l solsikkeolje
  • 4 ss rømme, helst fra Røros
  • 1 dl god olivenolje
  • 2 ss dill, finhakket
  • salt og nykvernet pepper

Chips

Høvle fem av potetene tynt på langs (gjerne på mandolin), så du får lange fine skiver.
Legg dem i kaldt, rennende vann i 10 minutter så du får ut stivelsen. Rør innimellom og tørk dem godt med kjøkkenpapir. Forvarm solsikkeoljen til cirka 160°C. Friter noen av potetene om gangen, rør hele tiden så de blir jevnt stekt. Ta dem opp når de er gylne og sprø. Strø et tynt lag salt på dem mens de fortsatt er varme. Da fester saltet seg til potetene. Bruk gjerne skrellet fra potetdippoppskriften og friter det på samme måte som potetchipsene.

Potetdipp

Skrell de resterende 4 potetene og kok dem møre i vann. (Skrell forsiktig, for skrellet kan du fritere til chips. Se forrige oppskrift). Press de skrelte potetene gjennom en potetpresse, eller en grov sil. Bland i rømme og olivenolje før du smaker til med salt, pepper og dill. Det er viktig at tilsmakingen skjer helt til slutt, for saltet gjør at potetmassen kjappere blir seig. Server gjerne dippen lun.

Foto: Veslemøy Vråskar
Fotoassistent: Guro Vik 
Kokk: Karla Siverts, kjøkkensjef på Smalhans i Oslo