Pølse pølse

En fin fredag setter Ellinor (10) og jeg oss i bilen med kurs nordvestover fra Høvik Verk. Først kjører vi mot Hønefoss, så østover mot Jevnaker, forbi Kistefosmuseet og Hadeland Glassverk. Etter en times tid svinger vi inn gårdsveien til «Lizas småbruk». Vi møtte Liza på Matstreif helgen før, og jeg ble nysgjerrige på kursene hennes. Hun virker så ekte og så genuint engasjert i kvalitet og skikkelige råvarer.
Jeg har alltid drømt om å lage egne pølser. Etter kurset ser jeg at det er minst like gøy som jeg hadde håpet. 

Ellinor (10) og jeg er på pølsekurs hos nederlnadske Liza Franke, Lizas småbruk i Oppland. Vi rakk å lage både (fra venstre) lammepølser, lam og elg, bare elg og en feit chorizo som henger og modner i garasjen. 

Drømmen om et småbruk
Fargerike høns spankulerer på tunet, og sauer og lam kommer oss nysgjerrige i møte fra skogholtet. Liza Franke og familien flyttet hit for 7 år siden, og har funnet muligheter i Norge som hjemlandet ikke kunne gi dem.
- Det er knapt mulig å få tak i noe som dette i Nederland. Det er for få steder, og alt er for dyrt. Her er det masse plass og muligheter. Vi lager nesten all maten vår selv, og med kursvirksomheten kan vi få hjulene til å gå rundt. Gjennom et nært forhold til lokale bønder får vi tak i steinmalte kornsorter til bakekursene våre, og hos andre får vi kjøpe elg, gris og annet kjøtt til pølsekursene. Barna trives og her vil vi bli.
 

Liza Franke holder kurs i det meste av matlaging i kurslokalene vegg i vegg med hønsehuset på «Lizas småbruk». 

Tarmer og tålmodighet
Som sagt, jeg har lenge hatt lyst til å lage egne pølser. Det er egentlig ikke noen stor kunst. Du må bare ha det riktige utstyret, fantastiske råvarer, nyskylte tarmer og litt tålmodighet. En enkel håndkvern med pølsehorn fungerer fortreffelig, men kjøkkenmaskin er nok bedre hvis du skal lage pølser av mer enn inntil en kilo kjøtt om gangen. Det er kjapt gjort fra du hakker og kverner kjøttet, blander det og kjører deigen gjennom kverna, gjennom pølsehornet og inn i tarmene, men det er lurt å være to. Én stapper kjøttet i kverna, den andre «tar imot», holder i tarmen og passer på at pølsene får fast og fin konsistens. 

Kjøttrike pølser...
Når det står «Nå med mere kjøtt» eller «Ekstra kjøttrike pølser» på varene i kjøledisken, burde du stille deg et spørsmål eller to. - Pølser skal inneholde kvalitetskjøtt, urter/krydder/vin og fett.
That's it!

Liza holder kurs i alt fra slakt av høns og lam til ysting, bruk av vintergrønnsakene og bakekurs.
Sjekk  kurskalenderen. Alt er lagt til rette slik at vi ikke skal «kaste bort» tiden med ting som oppvask og laging av lunsj. Det føles litt luksus-deilig å bare forlate rotet og gå over i hagestuen for å spise. Lunsjen er satt på bordet av tilsynelatende usynlige hender, og en sulten gjeng fråtser i hjemmelaget mat før vi går tilbake til kurslokalet hvor alt er vasket og klart til siste del av «arbeidsdagen». 

Stolt gjeng etter første dag som pølsemakere. 

Lizas småbruk, Storetjernsveien 115, Jevnaker i Oppland. 

Veibeskrivelse fra Jevnaker/Hønefoss:
Ta E16 mot Gardermoen. Veien går bratt oppover fra Jevnaker. Omtrent 10 km utenfor Jevnaker, i en skarp sving mot venstre finnes en liten avkjørelse til venstre mot Storetjern. Ta denne. Etter 800 meter på høyre side står det skilt langs veien ‘Lizas Småbruk’. Du er framme. Velkommen.

Veibeskrivelse fra Roa/Riksvei 4:
Fra Roa, ta E16 mot Hønefoss. Veien går først oppover, så bortover. I det den begynner å gå nedover igjen, i en skarp sving mot høyre, finnes en liten avkjørelse til høyre mot Storetjern. Ta denne. Etter 800 meter på høyre side står det skilt langs veien ‘Lizas Småbruk’. Du er framme. Velkommen.

Parker hvor du vil på gårdsplassen. Det er litt trangt, men ingen skal ut før dagen er over. Hvis du må dra tidligere, parkerer du ytterst i gården.

www.lizassmåbruk.no

Tekst og foto: Anya Seeberg Liaaen