Jazzin' and Amassin' in Copenhagen

Jeg er heldig og får ofte invitasjon til middager, produkttesting, gårdsbesøk, kurs og lanseringer. For noen uker siden fikk jeg telefon fra Honda, som inviterte meg og en gjeng biljournalister på biltur i Kongens by. Jeg var ikke vanskelig å be:
- Kvalitet er kvalitet. Alt godt henger sammen. København er dessuten min desiderte favorittby. Jeg bodde der i seks år,  snakker innfødt og har en haug med gode venner i- og utenfor mat- og designbransjen.
Denne turen gledet jeg meg altså skikkelig til, - bortsett fra den ørlille detaljen at jeg måtte stå opp omtrent før jeg hadde lagt meg, for å nå «fakirekspressen» fra Gardermoen kl 06.10.

Mat og bil = Tipp topp!
Honda lanserer sin nye JAZZ; en fresh liten sak med genial interiørløsning.
Det føltes som om bilen «vokste» jo mer vi stappet i den, og den imponerte med plenty plass til oss tre voksne som endte opp med å kjøre sammen, med diverse bagasje, lange bein og sjenerøs BMI.
- Jeg elsker å kjøre bil, og et lite snertent lyn som dette passer meg midt i blinken. Jeg har dilla på god design, og det er ikke plass til jåleri for en travel redaktør med stort behov for effektivitet og funksjon. 

Ut på tur
Jeg fikk leke biljournalist for en dag, og testkjørte i noen timer både på motorvei, landevei og i byene -  fra den ene kulinariske perlen til den neste. Vi tok utgangspunkt i restaurant «56 grader» på Refshaleøen som serverte oss deilig dansk frokost. -Men denne gangen uten «en lille en», vi skulle tross alt kjøre bil. Så  brukte vi noen timer for å teste vidunderet Jazz på landeveien, og endte til avtalt tidspunkt opp ved restaurant «Sletten» i den vakre lille fiskerlandsbyen Humlebæk (eid av gjengen bak Michelinrestauranten Formel B). - Underveis klarte jeg forresten å lure mine nyvunne venner med på en sving innom det fantastiske museet Louisiana. Vi fikk en sneakpeak i museumsbutikken og ut i hagen, men rakk ikke å se verken restauranten, arkitekturen fra sjøsiden eller selve utstilllingen. Det får bli neste gang. Jeg anbefaler virkelig å ta turen når du er i området. Louisiana er en arkitekonisk perle, maten er topp, og museet har noen av Nord-Europas beste utstillinger. - Og så fikk jeg fotografert den fantastiske «Konglen» for n'te gang.  Louis Poulsens berømte lampe som ble tegnet av Poul Henningsen for snart 60 år siden. Jeg er hekta på god design, og fotograferer Konglen hver gang jeg ser den. Og IKKE tro at du kan kjøpe den på Voga og få samme følelsen! - Ekte vare og god kvalitet lar seg ikke kopiere, verken i design, arkitektur eller mat, for den saks skyld. Danskene er så kule. Du finner dansk design hos alle typer mennesker, i alle hjem og alle offentlige steder. De VET hva design er. De vet å verdsette form og funksjon på en helt annen måte enn resten av oss kulturfattige nordboere.

Etter lunsj på Sletten gikk turen sydover igjen gjennom det danskene kaller «Whiskybeltet»; De små forstedene langs Strandveien mellom Helsingør og København. Turen er smellvakker, med fantastisk arkitektur og nydelig landskap. Like etter Dyrehavsbakken og Arne Jacobsens (AJ) flotte «Bellevue» i Klampenborg, kunne vi svinge inn foran enda et designikon: AJs funkisperle, bensinstasjonen ved Skovshoved som nå rommer isbaren Olivers Garage. Her ser du det igjen, i den lille gangen mellom isbaren og toilettene er det enda en oppvisning i danskenes sans for form: GUBI-chair og Bestlite-lamper. Look for design, and it will come to you.
Så gikk turen via en god klem til min gamle venn Henning Revsbech, låsesmeden i Hellerup, før vi parkerte bilene ved Hotel Nyhavn 71. 

Kanaltur i Kongens by
Etter en powernap (jeg sto opp kl 03.30) gikk turen videre med kanalbåt. Vi fikk en times tur i strålende sol i Nordens vakreste by, før vi la til kai hos mine venner i restaurant Amass. 

Amazing Amass
Jeg har vært her flere ganger før, og kommer gjerne igjen og igjen. Bruk litt tid på hjemmesiden deres, hvor bildene er mye bedre enn jeg tar i kveldslys med mitt lille mobilkamera. Amass, som betyr å «sanke», ligger på en industritomt på området «Refshaleøen» i København. Rått og kult. Grafitti og høy musikk. Bakhagen består av noen dusin pallekarmer i forskjellige høyder, hvor eier og kjøkkensjef Matt Orlando og crewet hans komposterer, sår og høster. Gammelt kjøkkenavfall blir til deilig mat, og er en svært viktig del av Orlandos «No waste»-filosofi. Alt skal brukes, om det så er kaffegruten som blir renset, finmalt, og brukt i for eksempel Milton Abels desserter. Av alt som kommer inn i kjøkkenet på Amass, er det bare omtrent 5% som går i søpla. - Dette kan vi lære av! 
Bare så det er sagt; Amass får Michelinstjerne våren 2016. Banna bein!