Snart helt grønn

Heia ungt engasjement. Møt min nye gjesteblogger, Catharina (15)

Foto: Sissel, mammaen til Catharina. 

På hytta har vi hyggelige naboer i alle retninger, og det blir mange måltider med små og store i løpet av et år. I sommer skjedde det noe i «sør». Naboenes datter, Catharina på 15, har gått over til å leve (nesten helt) vegetarisk. Hun er mer enn alminnelig interessert i hva hun «kan» og «ikke kan» spise, og hvordan hun kan lage spennende og god mat.
Kult!

Jeg synes rødt kjøtt er nydelig, men alt som er godt er jo også umoralsk, fetende eller helsefarlig, og entrecôte med skikkelig fettrand er vel alt dette. Vi kompenserer med minst én grønn suppemiddag i uken, men både du og jeg trenger vel enda mer inspirasjon. 
Derfor: Møt Catharina, min nye vegetar-gjesteblogger.
Hun kaller seg på ingen måte noen erfaren hobbykokk, men vil gjerne lære mer og har lovet å dele favoritter her på siden med jevne mellomrom.

Catharina hyttenabo, 15 år og nesten helt vegetarianer. 

Foto: Sissel, Mammaen til Catharina

10 spørsmål til Catharina

1- Når/hvorfor er du blitt vegetarianer?
Jeg sluttet å spise kjøtt i vinterferien 2015. Da hadde jeg lenge hatt lyst, og så fikk jeg endelig lov av foreldrene mine. Jeg ikke vil være grunnen til at dyr skal måtte lide og dø. Jeg er også imot den industrielle produksjonen. I tillegg er kjøttproduksjon miljøforurensende. Jeg har lest dette; «Hvis du bytter ut én kjøttmiddag med én vegetarrett i uka, reduserer du dine CO2-utslipp med 170 kg i året. Å redusere kjøttinntaket er kanskje det viktigste miljøtiltaket du som enkeltperson kan gjøre».

2- Hva spiser du til daglig?
Jeg spiser det samme som de andre jeg er sammen med, med unntak av kjøttet, selvfølgelig. For noen dager siden hadde vi taco, og jeg har funnet en oppskrift på en bønnemiks som alternativ til kjøtt. Den er overraskende god og mettende. Her om dagen hadde jeg en full vegan-dag. Da lagde jeg mange forskjellige retter, og det var spennende å prøve ut. Men jeg er fortsatt ganske ny innenfor dette, så jeg har ikke funnet helt ut av alt enda.

3- Hva er det beste du vet?
Det er et godt spørsmål. Jeg liker masse forskjellig, men er ekstra glad i grønnsakwok.

4- Spiser du fisk?
Foreløpig spiser jeg fisk fordi jeg ikke får lov til å la være enda. Når du spiser fisk kalles det egentlig pescetarianer. Du er først vegetarianer når du verken spiser kjøtt fra dyr eller kjøtt fra fisk. Det vil jeg bli.

5- Er det noe du savner skikkelig?
Av og til kan lukter bringe fram gode minner, ja. Men jeg er foreløpig veldig klar på at jeg ikke skal spise kjøtt.

6- Hva liker du å lage til deg selv og andre?
Jeg har jo ikke vært vegetarianer så lenge, og lager ikke så mye mat til daglig, men jeg synes det er gøy å prøve ut forskjellige vegetar- og veganoppskrifter. Jeg føler at det å være veggis kanskje er litt sært og litt ukjent for de fleste. Jeg tror at hvis du finner de riktige oppskriftene blir du positivt overrasket.

7- Er det noen problemer med å være vegetarianer, hos venner eller annet, i tilfelle hva?
I starten synes jeg det var litt trått å fortelle familie og venner om det. På en eller annen måte ble jeg nesten flau, jeg var vel redd for hva de skulle si, tenke eller spørre om. Nå som jeg er mer vant til det, og har bygget meg selv opp rundt det, er jeg egentlig bare stolt av å fortelle det. Når jeg er hos venner spiser jeg det samme som dem (bortsett fra kjøttet), og av og til har de tatt hensyn til meg når de har bestemt middag.
I tillegg har jeg valgt å prøve å unngå det meste som kan komme fra dyr også, som for eksempel gelatin (gris). Da er det mye godteri jeg ikke kan spise, det er overraskende alt som gjemmer seg bak e-numrene på e-stoffene. Det er litt utfordrende.

8- Hva spiser familien din?
I tiden før jeg «offisielt» sluttet å spise kjøtt, spiste familien veldig lite av det også, av hensyn til meg. Nå spiser de litt mer, men jeg tror kostholdet vårt er mer fisk- og grønnsaksbasert nå enn det var før.

9- Hva er frokostfavoritten?
Om morgenen har jeg begynt å spise knekkebrød med grønnsaker på, og avokado er en favoritt. Tomat er også veldig godt på skiva.

10- Du har laget en søtpotetsuppe til NORD-leserne. Hvem vil du helst servere den til + spise den sammen med, og hvorfor?
Jeg ville servert den til deg, som er interessert i å prøve god, litt annerledes mat. Grunnen er at jeg ønsker å vise at det går an å lage god og sunn mat også uten kjøtt og fisk.

Søtpotetsuppe

Til 4 personer
- Hvis du dobler porsjonen har du nok til en annen dag også

 • 2 søtpoteter (400g)
 • 3 gulrøtter (250g)
 • 1 kopp gule linser (ca 2,4 dl)
 • 1 stor løk, finhakket
 • 1 ss ingefær
 • 1 ss revet løk
 • 2 kopper kokosmelk
 • 3 kopper grønnsakbuljong
 • 1 ss kokosnøtt- eller olivenolje
 • salt og pepper
 • vann

Skjær opp poteter og gulrøtter i terninger på 1x1 cm. Bløtlegg linsene i vann i omtrent 5-10 minutter og tørk dem. Varm kokosnøttoljen i en gryte på middels varme. Ha i løk og surr til den er myk og duftende. Deretter har du i poteter, gulrøtter, løk og ingefær. Kok i 2 minutter. Rør hele tiden så det ikke svir seg. Så har du i linser, kokosmelk, grønnsaksbuljong, litt salt og pepper. Rør og dekk med et lokk. La det småputre i 20-30 minutter til grønnsakene og linsene er myke. Bruk en stavmikser til å purere suppen, eller stapp så godt du kan med en potetstapper. Ha i vann til du synes suppen er passe tykk. Smak til med salt og pepper. Pynt med noen urteblader om du har og server med godt brød til.

Oppskriften har Catharina funnet på instagram: @bestofvegan

Foto: Catharina