Hvor ble det av høna?

Bli med og slå et slag for høna. Det er jo helt vilt at flere millioner høner blir gasset ihjel hvert år når de er ferdige som eggprodusenter, for så å bli til bindemiddel i betong? - De burde bli til bindemiddel i deg og meg!

Spør etter høne i butikken. - IKKE kylling, men h ø n e! Ofte er innvandrerbutikkene flinkere til å ta inn denne råvaren enn kjedebutikkene, men du som har en COOP i nærheten, kan glede deg over at de nå får inn økologisk høne som en del av sortimentet sitt. 
 
I løpet av noen timers småputring i go' gryta blir høna til noe av det beste du har smakt! Her er det bare jeg som har tutlet sammen en søndagsmiddag på hytta av: 
1 høne, noen gulrøtter, 2 purreløk, 1-2 løk, persille, 1/2 sellerirot, salt, pepper, vann + litt tid. 

I neste utgave av NORD kan du glede deg til å se hva den anerkjente kokken Ove Andre Jakobsen fra restaurant Le Benjamin i Oslo har tryllet frem. - Oppskriften får du også.
 

Grovdel noen gulrøtter, en løk, 1 purreløk og en god neve bredbladet persille. 

Ha høna i en god gryte sammen med grønnsakene, krydre med salt og pepper og ha på vann til det dekker. Kok opp og la det trekke til høna er mør. Den kan småputre og kose seg i inntil 3 timer, mens du går en tur. 

Husk å fjerne urenheter som kommer til overflaten. - Her blir det veldig god søndagsmiddag!

Løft høna over i en annen beholder, og kast grønnsakene som nå er kokt ut på smak. Sil suppa, rens høna for bein og skinn, og del hønsekjøttet i mindre biter. 

ZEN: Så renser du enda en purreløk, en løk, noen gulrøtter og gjerne litt sellerirot og skjærer dem i små firkanter. Husk å koke en god ris nå mens du skjærer opp grønnsaker. Det tar omtrent like lang tid. 

Ha grønnsakterningene i suppa, og kok til de såvidt er møre. Her liker Ellinor (10) veldig godt at jeg har i litt karri. 

Skumme av urenheter som kommer til overflaten, og varm opp hønsekjøttet litt i suppa. Du kan velge å jevne suppa til en frikassé, eller spise den som den er. 

Jeg jevnet kraften litt, hadde på enda mer bladpersille, og fikk en nydelig søndagsmiddag. 

Mmm! 

Lær mer på facebooksiden «Opplysningskontoret for høne». Den er blant annet initiert av Årets inspirator 2015, Andreas Viestad og gjengen hans på Geitmyra matkultursenter for barn i Oslo.