Det er jo vi som bestemmer!

Reagerer du også når du ser at en plastpakket mais i grøntavdelingen har utløpsdato OM ETT ÅR? Savner du bestemors gode kjøttkaker? Savner du å glede deg til jordbærsesongen, agurker med bøy og duften av appelsiner til jul? 
Det er jo vi som bestemmer! Vi, forbrukerne har enorm makt! Vi må bare gidde å engasjere oss! 

Fra Matmagasinet NORD, høsten 2014. Foto: Magnus Thorvik

Ta maten tilbake - Les innlegget i nrk Ytring 
Kjøp MINDRE, med BEDRE kvalitet! Du MÅ ikke absolutt ha alt, til enhver tid.
- Det er dyrt, sier noen. 
- Det som er dyrt, er å kjøpe alt for store kvanta, på megatilbud og maxitilbud og Nordby, og så ende med å kaste mat, sier jeg. 
- Jeg har hørt at økologisk mat ikke er sunnere for meg, sier noen.
- Det er helt sikkert bedre for alt fra A til , og la meg høres voldsom og idealistisk ut: Det gjelder ikke bare deg, akkurat her og nå: Det er MYE bedre for jorda, for barna våre. De er den første generasjonen til å oppleve konsekvensene av at planeten vi bor på er totalt forsøplet, og den siste generasjonen som kanskje kan rekke å gjøre noe med det!

Den som ler sist
Vi liker da ikke å bli bestemt over?, ikke egentlig. Men i lille store Norge er vi vant til at vi i bunn og grunn kan stole på  at det blir tatt kloke beslutninger på våre vegne. Vi handler akkurat i det mønsteret matvarekjedene ønsker, og «Matvarebaronene», ler seg fillete på vei til banken, det er jeg rimelig sikker på.
Det er ikke MAT som er dyrt. Det er alle mellomleddene og synserne som står mellom deg og maten din. 


Kul kokk
Jeg kjenner en kokk, Petter Wahl Sekne, som var skikkelig lei av alt dette, og hadde guts nok til å gjøre noe med det. Petter sa opp jobben som restaurantsjef i Operaen, satset alt, og startet firmaet «Fra Bonden til kokken» for noen år siden. Gjennom ham har restaurantene fått bedre tilgang til de beste råvarene produsentene har å oppdrive - uten alle mellomleddene. Nå er han i full gang med nytt prosjekt, og delikatessebutikken «Kokkeløren» åpner snart i Bygdøy allé.

Oljekrigen
Du vil da også ha de beste, de mest smakfulle, for ikke å glemme - bærekraftige råvarene? De er der, rett rundt hjørnet. Bor du i byen eller på landet? - Du finner dem, det er jeg sikker på. 
Engasjementet sto i taket under Den store Palmeoljekrigen. «ALLE» var med, eller mot, i dette tilfellet. Palmeolje i tacoskjell og småkaker? Det ville vi ikke ha. Der skjønte vi det. Vi forsto argumentene, for alle vil vi jo ha regnskog, og vi forstår at jorda trenger den. Det var knallbra! Og, det VIRKET! Nå skriver produsentene: «Garantert fri for palmeolje» på produktene sine. På noen av dem i alle fall... 
Men kan vi ikke mobilisere samme kampviljen nå da?, vise samme engasjement når det gjelder maten vår? JA til bærekraftige produkter i butikkene. JA til mangfold og plass til små produsenter. Vi vil da ikke la Reitan og Hagen og er det Halvorsen han heter, bestemme hvilke produkter vi skal få, basert på leverandørenes evne eller vilje til å betale joint marketing?

Smaken av ekte mat
Bruk Bondens marked. Bruk slakteren, fiskehandleren og den lille delikatessebutikken. I hovedstaden finner du etterhvert et svært godt utvalg: (Og jeg burde ikke nevne noen, for jeg vet at jeg på langt nær har med alle...) Fenaknoken, Georg A. Nilsen, Maschmanns, Flâneur, Åpent Bakeri, FiskerietMathallen, Fromagerie, for ikke å snakke om fabelaktige Gutta på Haugen
Du får ikke bare fantastiske råvarer, produkter og engasjement:
- Du får ekspertise!

Du kan også abonnere på kjøtt og grønnsaker, fisk, smør og melk. Jeg kjøper for eksempel kalvekjøtt fra Egge gård i Lier, og lammekjøtt fra Korsvold Gård på Hvaler. Sjekk litt, hvor kan du kjøpe direkte i nærheten av der hvor du bor?? 

Bor du i Stor-Oslo kan du gjøre det superenkelt og bestille mat på døren fra Kolonihagen, og Duggurd har tatt den så langt som til å levere helgefrokosten på døren din.

Det er mange muligheter, - bruk dem!

Jeg lover deg at du får bedre smak i munnen - bokstavelig talt. ;-)

Ha en fin dag!
Smil fra Anya


Anya Seeberg Liaaen
Sjefredaktør
NORD