Rabarbrais med smuldretopping

Cirka 1 liter is

  • 600 g rabarbra, renset
  • 200 g sukker
  • juice av 1 lime
  • 5 dl kremfløte

 

Til smuldretopping

  • 50 g hvetemel
  • 30 g sukker
  • 30 g smør
  • 1/2 ts vaniljesukker

    Utstyr: ismaskin

Forvarm ovnen til 180°C. Skjær rabarbrastengene i 2 cm store biter. Ha dem i en ildfast form, strø over sukker og limejuice og bland lett. Stek dem i ovnen i cirka 20 minutter til rabarbrabitene er helt myke. La dem bli avkjølt. Ha den avkjølte rabarbraen i en skål og bruk en stavmikser til å kjøre dem til en glatt masse. Bestem selv hvor glatt du vil ha det. Rør inn kremfløten og sett kjølig i minst 8 timer, gjerne over natten.

Ha den avkjølte blandingen i ismaskinen, og følg anvisningene. Isen smaker best fersk, men kan fint oppbevares i egnet boks med lokk i fryseren i inntil en uke.


Smuldretopping

Forvarm ovnen til 200°C. Ha mel, sukker, smør og vaniljesukker i en skål. Bruk fingrene til å smuldre opp smøret. Alternativt kan du gjøre dette i en kjøkkenmaskin. Fortsett til deigen ser ut som store brødsmuler. Hell over i en bakeform. Stekes i ovnen i 10-15 minutter til smuldretopping har fått fin farge. Avkjøl. Oppbevar i tett kakeboks.

Server rabarbrais med smuldretopping strødd over. Serverer du isen i en vaffel kan den rulles rundt i smuldretoppingen.

Foto: Veslemøy Vråskar
Oppskrift: Ina-Janine Johnsen (matpaabordet.com)