Ost, knekkebrød og det beste tilbehøret

Kjøp gode biter av for eksempel den premierte blåskimmelosten Kraftkar, den myke trønderen Munkeby, Den faste og fine Holtefjell XO og Jærens egen Knudenost. Hvis du ikke finner disse, må du spørre etter dem, slik at nærbutikken din begynner å ta dem inn. - Og så får du heller klare deg med andre oster så lenge. Velg gjerne en fast ost, en blåskimmelost, en chèvre og en myk, moden og lett utflytende ost.

Knekkebrød (bakes dagen før)

Til mange

 • 500 g vann
 • 20 g honning (fast type, ikke for flytende)
 • 25 g gjær
 • 250 g steinmalt fullkornshvete
 • 500 g steinmalt grovt rugmel
 • 20 g salt
 • 4 g bikarbonat (natron)

Kryddertips
1: Hel spisskummin og godt salt
2: Sesamfrø, kvernet sort pepper og godt salt
3: Hvite valmuefrø og godt salt
4: Polenta, anisfrø og godt salt

Bland alle ingrediensene utenom krydder i miksebollen til kjøkkenmaskinen. Kjør det på medium hastighet i 6 minutter. Del deigen i 2 deler som du pakker inn i plast. La hvile i kjøleskapet til neste dag. Kjevle deigen på godt melet bord til 2 mm tykkelse, legg leivene på bakepapir på stekebrett og prikk dem godt. Pensle med bittelitt vann og krydder etter ønske. Støv leivene med litt rugmel og skjær dem opp etter ønske. La heve på stekebrettet i 40 min. Stekes i forvarmet ovn ved 240°C i 5-10 minutter. Avkjøles og oppbevares i tett boks med lokk. Ha litt kjøkkenrull i bunnen så knekkebrødet ikke blir seigt.

Du kan godt steke knekkebrødet flere dager i forveien. Skulle det bli seigt er det bare å steke det litt i ovnen igjen før du skal spise det.

Eplekompott 

Til 4 personer

 • 6 epler
 • 1 sitron
 • 200 g sukker
 • 1 dl usukret eplemost og 1⁄2 dl usukret eplemost

Skrell eplene, ta ut kjernene og kutt to av dem i fine terninger. Ha eplene (uten skall og kjernehus) i en gryte og kok dem til mos med litt sukker og 1 dl eplemost. Mos dem med en sleiv eller stapper. Ha de finhakkede eplebitene i 1⁄2 dl eplemost i en liten gryte. Gi et raskt oppkok, og la dem så stå og trekke på lav varme til de er møre. Avkjøl dem og vend dem inn i kompotten.

Ristete gresskarkjerner

Det blir aldri nok...

 • 100 g gresskarkjerner
 • 2 dl vann
 • 1 ss salt
 • 1 dl solsikkeolje

Forvarm ovnen til 250°C. Bland vann, salt og gresskarkjerner i en liten kjele og la koke i 5 minutter. Sil av vannet og la kjernene dampe av seg før du heller på oljen og rører rundt.
Ha kjernene over på et stekebrett. Sett dem inn i ovnen og rør rundt hvert 2. minutt. Når kjernene har blåst seg opp og er blitt gylne og fine tar du dem ut og heller dem ut ut på tykke papirservietter eller kjøkkenrull, som skal trekke ut all oljen fra kjernene.

De er nå sprø, salte og sunne, og ikke minst, veldig gode! Ved servering setter du ost og knekkebrød på et fat til deling, og strør med gresskarkjerner.

Foto: Veslemøy Vråskar
Oppskrift: Thomas Tokerød Pettersen, Kjøkkensjef på Kulinarisk Akademi Mathallen, Oslo