Lammeconfit

  • En lammenakke (ca. 750 g rent kjøtt)
  • Et par never grovt salt
  • 500 g ande-/gåsefett (fås på glass i butikken eller bestilles hos slakter)
  • 2-4 hvitløksfedd
  • 1 kvast rosmarin, timian eller begge deler
  • pepper, nykvernet

Nakken beines ut til to lange kjøttstykker som i sin tur bindes sammen med hyssing. Stikk urtekvaster og hvitløk her og der inn under hyssingen, legg i en passende form og ha masse salt på og rundt kjøttet. Legg på lett press og sett det i kjøleskapet til neste dag, gjerne i opptil et døgn.

Forvarm ovnen til 160°C og skyll saltet av lammenakken, men pass på at hvitløk og urter ikke kastes ut med "badevannet". Finn en passende form som rommer alt kjøttet, og som er høy nok til kunne dekke det med fett. Samtidig må den være så liten at du ikke trenger å bruke fett fra en hel gåseflokk. Jeg liker å bruke en såkalt terrine, en form med lokk som er grei å ha i kjøleskapet. Legg kjøttet i formen, smelt fettet og hell det over slik at det dekker kjøttet helt. Sett formen i ovnen og la den stå til det begynner å boble lett (cirka 30 minutter), før du senker temperaturen til 80-100°C og lar den stå i minst 3 timer til, maksimum 6 timer.
Sjekk jevnlig; Kjøttet skal begynne å falle fra hverandre. Når det er ferdig tar du det ut og lar det kjøle seg ned på kjøkkenbenken før du setter det i kjøleskapet. Hvis fettlaget får ligge urørt og lammet står kaldt i kjøleskapet med lokk, så holder dette seg i flere uker. Det er faktisk best om det får stå i fred i minst en uke før du kaster deg over det.

Lammeconfit er skikkelig nam. Den kan spises kald med sennep og sylteagurker eller varmes i ovn og serveres som kokt- eller stekt lam.

Foto: Veslemøy Vråskar
Oppskrift: Henrik J. Henriksen