Kristels beste strandkrabbesuppe

Kristels sommerdrøm av en småkrabbesuppe er så fløyelsmyk at du blir mo i knærne og hører englene juble. 

Til 4 personer

 • 1 kg levende småkrabber
 • 3 ss olivenolje
 • 1 dl cognac
 • 1 stor gul løk, skrelt og delt i 4
 • 1 fennikel, renset og delt i 4
 • 1⁄2 ts fennikelfrø
 • 8 hele sorte pepperkorn
 • 4 fedd hvitløk
 • 3 ss tomatpuré
 • 150 g smør
 • litt saft av fersk sitron

Ha oljen i en stor kjele. Varm den opp på fullt og hell i de levende småkrabbene. Rør kraftig rundt så alle dør så fort som mulig. Bruk ei tung sleiv og knus skallet grovt. La saften som kommer ut få koke litt inn før du heller over cognac og tenner på. Brenn ut alkoholen og ha i grønnsakene, krydder og tomatpuré. Det er viktig at dette får «sette» seg litt i bunnen av kjelen. Ikke la det bli brent, men godt brunet. Hell på kaldt vann så det dekker, og kok opp. Skum godt av hele tiden. Suppa skal trekke i 1,5 time. Sil den gjennom en fin sil, eller gjerne et klede hvis du har. Sleng i en liten klype salt og kok inn til 2/3. Kjør med stavmikser mens du har i litt og litt smør, til suppa skummer fint. Smak til med salt, pepper og sitron.

Tilbehør

 • 1 landbrød
 • røkte reker
 • 2 artisjokker
 • 200 g hestebønner

Kom deg ut og lek i solen, ikke stå inne og bak brød! Kjøp et godt surdeigsbrød hos bakeren, sleng skiver på grillen med litt olje på eller bare dypp det i suppa.
Røkte reker er perfekt tilbehør i suppa eller på brødet. Du kan fange strandreker og røyke dem i ABU-røykeovn, eller kjøp dem i butikken. Artisjokkene har jeg renset og småkokt møre (20-25 minutter) i vann med endel salt og sitron. Hestebønnene tar du ut av belgen, koker raskt i saltet vann og smetter dem ut av «skinnet» sitt.

Foto: Marte Garmann 
Oppskrift: Kristel Berre, Souschef Arakataka, Oslo