Brenneslesuppe

Brenneslesuppe.jpg

Til 4 personer

 • 6-8 dl grønnsakskraft (se oppskrift) 
 • 4 dl Rørosfløte
 • 4 never brennesleskudd
 • 4 stilker ramsløk
 • 1 liten løk

Grønnsakskraft

 • 1 løk
 • 2 gulrøtter, skrelt
 • 1/2 purreløk
 • 2 stenger stangselleri
 • 1/2 sellerirot
 • 10 hele pepperkorn 
 • litt bladpersille
 • litt timian 
 • 2 dl hvitvin 
 • 6 dl vann

Start med å lage grønnsakskraften: Skyll og vask nesleskuddene i isvann og forvell dem i kokende vann i 2 minutter, for så å ha dem tilbake i nytt isvann. Dette er for å bli kvitt bitterstoffene. Bruk hansker. Kutt grønnsakene grovt. Ha dem i en godt opppvarmet kjele, hell på hvitvin og fres godt sammen. Hell på vann og la småkoke i 15 minutter. Sil av grønnsakene.

Når grønnsakkraften har kokt inn tilsetter du fløten og reduser inn til ca 6-8 dl. Fres grovhakket løk og ramsløk i litt smør og tilsett fløte-kraften. La småkoke til det blir litt tykkere. Kryst ut vannet av brennesleskuddene, ha dem i en blender og kjør til en glatt, jevn suppe. Bland denne suppen inn i fløte-kraften og gi et oppkok. Smak til med salt, pepper og rømme ved servering. Server gjerne med litt godt brød, rømme og et halvt, kokt egg.
Enkelt og veldig godt.

 

Foto: Tommy Andresen 
Oppskrift: Morten J. Bækken, fra Restaurant Kolonihagen på Frogner i Oslo