RørosMartnan

Tradisjon er topp. Hvert år i februar, i år for noe sånt som 160. gang, øker andelen ridende, sledekjørende, dombjelleringlende, takkestekende, spillende, syngende, bryggende, stekende, spekende, dansende, lusekoftekledde, spisende, drikkende, smilende og tilsynelatende svært fornøyde trøndere og tilreisende, dramatisk i Bergstaden Røros.

Foto: Finn Nilsen

Takk for mail!
Jeg får ofte mail fra dere som leser NORD. - Dere er mine småspioner og medsammensvorne i drømmen om å dele smaken av Norden. Det skjer så mye som er verd en sak, men uten tips har jeg farlig lite å fare med.

Forleden fikk jeg følgende oppfordring av Per Larstuvold på Røros, som synes vi burde ta oss en tur til den årlige RørosMartnan: «
Bestill bord på Bergstaden (hotell) og opplev Bergmannsbord. De engasjerer gamle kjerringer fra distriktet som presenterer tradisjonsmat som ellers går i glemmeboka.  - Røros med Rørosmat har jo blitt et matmekka med chef Forselius på Røros hotell som stor inspirator

Foto: Svein Eggan

Verdenskulturarvstedet Bergstaden Røros, er en gnistrende vakker bygd som ligger ganske langt nord og et godt stykke øst for mitt urbane hovedstadsliv. Jeg har ikke vært der på lenge, og skjønner nå at det er på høy tid. Etter å ha undersøkt litt rundt Martnan fikk jeg skikkelig lyst til å sette meg på første tog.
Det går dessverre ikke i år, så som trøst har jeg snakket med venner og samarbeidspartnere, så jeg i alle fall kan gi både deg og meg en liten smak av Røros  under Martnan.

Jeg kjenner den svenskættede kokken Mikael Forselius godt gjennom mange år, og vet at han er involvert i det meste som skjer på matfronten i dette ville, vakre fjellandskapet. Mikael er skikkelig naturbarn, og han sylter, salter, jakter, speker, baker, fisker, sanker, koker og holder kurs og foredrag, når han ikke driver hotell og skriver kokebøker eller er på fjelltur med familien.


Kongen befaler - det er i Røros det skal skje!
Tidspunktet for Rørosmartnan er bestemt i kongelig resolusjon fra 1853:
«Fra 1854 av skal der i Røros avholdes et marked der begynder næst siste tirsdag i februar Måned (…)»

- Så da er det bare å rydde plass i kalenderen for årene fremover.

  • 17.-21. februar 2015
  • 16.-20. februar 2016
  • 21.-25. februar 2017
  • 20.-24. februar 2018
  • 19.-23. februar 2019
  • 18.-22. februar 2020

Arrangørene forteller at alle fem martnasdagene byr på en herlig blanding av tradisjonelle og nye arrangement. Spell og dans hele uka, hest- og sledeturer hver dag, åpne bakgårder, konserter og mange andre aktiviteter. - Og her er programmet for uken 17. – 21. februar 2015: 
Dette er jo midt i vinterferien for mange av oss, og helt perfekt timing!