Det er i dag!

Det norske teamet med Ørjan Johannessen i spissen, commis (assistent) Jimmy Øien og coach Odd Ivar Solvold går i dag inn i sin kjøkkenbås og konkurrerer mot totalt 23 nasjoner under øredøvende heiarop fra horder av fremmøtte fans. I kveld er det klart for fanfarer, premieutdeling og forhåpentligvis feiring av Norges femte verdensmester i Bocuse d´Or.

 

Send varme tanker til: Coach Odd Ivar Solvold (til venstre), kandidat Ørjan Johannessen og hans assistent Jimmy Øien som jobber som de aldri har gjort før, for å vinne Bocuse d´Or Lyon 2015. Ørjan JOhannessen kjemper om denne tittelen for utrolige ANDRE gang! Fingers crossed! Foto: impulsfoto.no

Maraton
Løpet er beintøft for de som er med i dette prestisjefylte VM for kokker, som går av stabelen hvert annet år i Paul Bocuse sin hjemby Lyon i Frankrike. Dette er ANDRE gang på rad Ørjan har klart å koke seg vei helt til toppsjiktet av 24 kokker fra hele verden.

Først måtte han (for andre gang) vinne Årets kokk her hjemme for å komme videre til Bocuse d'Or Europe (EM i kokkekunst), i Stockholm i mai 2014. Der fikk han en overbevisende bronseplass, som gjør ham til en av dagens favoritter. Dette har han og teamet hans jobbet for siden Ørjan fikk en femteplass i samme konkurranse for to år siden. 

Bocuse d'Or Europe (EM) ble første gang arrangert i Stavanger i 2008. Bocuse d’Or Norge arrangerer Årets Kokk, vinneren går videre til EM og må komme blant de 12 beste for å kunne delta i VM i Lyon.

Norge er verdens nest beste nasjon i VM i kokkekunst gjennom tidene. Vi har deltatt 10 ganger, vunnet fire gull, to sølv og to bronse, i tillegg til 2 priser for beste fisk.

Disse norske kokkene har tatt gull i Bocuse d´Or Lyon:
Bent Stiansen (1993), Terje Ness (1999), Charles Tjessem (2003), Geir Skeie (2009) har alle sin «gull-Bocuse» stående på peishylla.
Lars Erik Underthun (1991) og Tom Victor Gausdal (2005) har tatt hjem sølv, og Odd Ivar Solvold (1997) og Gunnar Hvarnes (2011) har tatt bronse. Til sammen har Norden 19 pallplasseringer i Bocuse d’Or Lyon siden konkurransen startet i 1987! Den første norske kokken som deltok i Bocuse d’Or var Arne Brimi (1987). Eyvind Hellstrøm har sittet i Bocuse d’Or juryen siden 1993.

Kort om Bocuse d´Or:

  • Uoffisielt verdensmesterskap i kokkekunst, som arrangeres live foran et ellevilt publikum i Lyon hvert annet år.
  • Ble arrangert første gang i forbindelse med den store matmessen i Lyon i januar 1987, etter en idé av mesterkokken Paul Bocuse, som også har gitt navn til konkurransen.
  • Konkurransen går over to dager med 12 nasjoner hver dag. Hver kokk har 5 timer og 35 minutter på å tilberede og svært kunstferdig presentere en kjøttrett og en fiskerett for et internasjonalt dommerpanel av stjernekokker.
  • Vinnerne får en «Oscarstatuett» (av mesterkokken Paul Bocuse) i gull, sølv eller bronse, samt en pengepremie, og får plass i det prestisjefylte Bocuse d’Or vinnerakademiet.