Skall, skall ikke?

Skal! Det er nå! Uti med garn, ruser og teiner. Plukk og sank, i sjøen eller hos fiskehandleren. Livet blir enda bedre med skalldyr.

 

 

Martin Becker Rasmussen, vår teknikk-kokk, er for matglade dansker best kjent som «Guf». Gjennom flere år har han inspirert som tv-kokk i TV2’s God morgen Danmark.

Skalldyr er samlebetegnelsen for spiselige fersk- og saltvannsdyr, som enten har ryggskjold eller skall. Det er altså ikke en klassifikasjon i biologisk forstand, da den i gastronomiens verden dekker både krepsdyr og bløtdyr. Skalldyr har blitt spist siden oldtiden. Det er sunt, og kan nok regnes som verdens eldste delikatesse. 

Jeg kan fremdeles bli som et lite barn når jeg ser en skikkelig voksen hummer, eller oppdager en stor sjøkreps i kassen med 20-30 kilo skalldyr vi får inn i restauranten i løpet av dagen. Det er mye barnslig glede når det gjelder skalldyr. Du får lov til å bruke fingrene når du spiser og det er liksom helt legitimt å grise litt når man har en hummer mellom hendene. Dette er jo faktisk en av de få ting vi voksne kan spise uten å bli sett skjevt på hvis vi søler. Bortsett fra det barnslige og morsomme er skalldyr noe alle behandler med stor respekt: Det er kjempedyrt i innkjøp, og bare ti sekunder for mye i stekepanna, så er sjøkrepsen til bord 4 overstekt, seig og må gå rett i søppelkassa. (Eller, som regel, ned i kokkemagene...)

Så, kjære leser. Lær noen triks og tips her, dekk et hyggelig bord, og nyt maten og stemningen. Tenn noen lys og skjem bort din kjære. Hvem har ikke lyst til å sitte i en himmel av skalldyr og få hverdagen til å forsvinne mens hummerskall blir knekket, og østers blir slurpet? Det kan komme mye godt ut av en slik setting. Vi må jo for all del heller ikke glemme at skalldyr er fortreffelige afrodisiaka.  

Hvordan rense skjell

 

Hvordan åpne østers

 

Hvordan rense sjøkreps 


Tekst og oppskrifter: Martin Becker Rasmussen, foto: Stine Christiansen.