Kan det vafles?

Kan det stekes, kan det vafles. – Frokost, lunsj, middag, alt! 

Per Asbjørn Risnes jr liker å gjøre ting selv. Han fôrer familien til hverdag og fest med gamle klassikere, nye eksperimenter og hjemmelaget fast food. Det hender rett som det er at de liker det han lager. Frilansjournalisten og forfatteren har gitt ut flere bøker, blant annet  kokeboka  «Pappamat» på Garmann forlag.

Noen ganger må man spørre seg: Hvor mange kjøkkenredskaper er nok? Noen vil svare som kvinner gjør når det er snakk om håndvesker: Det blir aldri nok! Andre vil kanskje tenke at det er mulig å bruke noen av de redskapene de har på nye måter i stedet for å kjøpe en ny.

Jeg har lenge tenkt at jeg kunne hatt lyst på en Salamandergrill. En kjapp liten smørbrødgrill, sånn som de har på restaurantkjøkkener. Til nød et smørbrødjern. Men så kom jeg til å huske på at jeg i ungdommen fikk mye kjeft for å bruke vaffeljernet til å lage ostesmørbrød. Og da jeg leste om amerikanske Daniel Shumskis sitt ville matprosjekt, var jeg solgt. 

Hvilke barn blir ikke oppglødd når far sier:
«I dag skal vi ha vafler til middag!»?

Jernet er jo strengt tatt ikke annet enn en tosidig grillpanne med mønster. Litt spesielt mønster, men likevel varme overflater som kan steke det meste.

Og det gjorde Daniel Shumski. Til de grader. Han vaflet alt fra pizza og makaronirester, til chocolate chip cookies og blåbærmuffins. Han vaflet alt annet enn vafler. 

Ikke alt ble godt. Ganske mye ble grisete, skriver han. Men resultatet ble 53 oppskrifter som han samlet i boken «Will it waffle?». Han bruker som regel et belgisk vaffeljern, som lager dypere firkantede hull enn det norske, men felles for vaflet mat er uansett at den får maksimalt med grillstriper. Jernet lager det sprøtt på utsiden, men lar det være mykt på innsiden og så får maten små pyramideformede groper der sausen eller krydderet kan samle seg.

Han har selvsagt ikke patent på å putte rare ting i vaffeljernet. Men han har undersøkt verktøyet grundig. Det skal han ha. Og det er mye inspirasjon å hente fra ham. Så derfor har jeg drevet litt vaffelforskning hjemme i familien. Det passer ikke til alt. Er det for bløtt går det ikke, det må henge sammen på et vis. Og trenger det lang, hard steking, er ikke jernet bra nok. Men vaffeljernet er en undervurdert del av maskinparken, det er det ikke tvil om. Det meste som vanligvis stekes i en stekepanne kan vafles. Ostesmørbrød, quesadillas, løvstek, panini… Og det er en god måte å varme opp mid­dags­rester på.

Dessuten får det som regel middagsgjestene til å smile og utbryte: «Hæ? det ser jo ut som en vaffel jo!» 

Fjellvaflene. Originaloppskriften fra vårt opphold på en fjellgård i Tynset.

Den letteste veien å gå er selvsagt å gjøre den vanlige, søte vaffelrøren om til saltmat. Slik vi gjorde da familien styrte et museumsmeieri på Tynset for noen år siden. Vi sto og stekte vafler hele dagen til museumsgjestene, men glemte helt å lage niste. Derfor ble det vanlige vafler til lunsj også. Men med spekeskinke og sveitserost, stekt i samme vaffeljernet. Fjellvaflene var overraskende gode. Selv for oss som hadde småspist søtvafler hele dagen. Og de har jeg tatt med her. De kan fungere veldig godt som frokostvafler eller et alternativ til fleskepannekaker.  

Dette kan utvides til å inkludere resten av middagsingrediensene i vaffelrøren. Grønnsaker som spinat, grønnkål, kokte poteter, søtpoteter eller vårløk fungerer bra å spe vaffelrøren med. Men også ostebiter, cottage cheese, skinke eller kjøttrester.

Alle barn burde lære seg en vaffeloppskrift. Lilja og Hedda lager frokostvafler.

Jeg har tatt med to versjoner av den retningen. En vaffel med squash, ost og grønnkål med litt indisk smak. Og en variant av en fransk pannekake som smaker som en flat falafel. Den er forresten glutenfri, for de som sjelden får spise ting med vaffelmønster. Og den kan også lages med ertemel. 

Siden vaffeljernet, som sagt, er en slags dobbel grillpanne, er det ingen grunn til at ikke man kan lage både tynne biffer og saftige burgere der. Hamburgerbrødene får en litt spesiell hard overflate, men blir overraskende gode. Og selve burgerne blir jo stekt på begge sider samtidig, med mye god stekeskorpe. Pass på ikke å steke dem for hardt så de blir tørre.

 

En av de fineste tingene nederlenderne har gitt oss er sirupsvafler, eller stroopvafels. De er å få kjøpt til dyre dommer på mange kafeer rundt omkring. En måte å lage juksestroopvafels på er å kjøpe billige poser med hveteboller, kjøre dem i vaffeljernet, dele dem på langs og smøre dem med seig sirup blandet med honning. Eller som her, Nutvaffel, en hyllest til nylig avdøde Michele Ferrero, som oppfant nøttesjokoladepålegget Nutella.   

 

Oppskrifter

Buffel

Du kan fint lage hele burgermåltidet i vaffeljernet. Her er fine miniburgere med stjernemønster.

  • 500 g kjøttdeig
  • 1 egg
  • 1 ss brødrasp
  • 1 ss potetmel
  • 3 ss worcestershiresaus
  • ½ dl melk
  • salt og pepper

Bland alt til en jevn og fast deig. Varm vaffeljernet på høy varme. Pensle lett med olje. (ikke for mye, det er fett nok i kjøttdeigen.)
Lag runde baller på størrelse med en golfball. Legg på midten av jernet og legg lokket forsiktig nedpå. Det trenger ikke presses flatt.

 

Burgerbrød

  • 400 g hvetemel
  • 3 dl melk, lunken
  • 20 g gjær
  • 2 ts salt

Løs opp gjæren i melken. Bland med mel og salt til en jevn deig. La gå i ti minutter i eltemaskin eller for hånd i 15 minutter. La heve i to timer på benken, eller over natten i kjøleskapet. Del opp i emner på 30 gram, rull til boller. 
Plasser i varmt vaffeljern og legg lokket nedpå. Stek til lett gyllen på toppen. Del i to.
Server med chipotlemajones og salat. 

 

Chipotlemajones

- Lag din egen majones raskere enn det tar å åpne en pakke ferdigmajo.

  • 1 syltet chipotle (røkt chilli)
  • 2 eggeplommer
  • 1 ts dijonsennep
  • 1 ss hvitvinseddik
  • 2 dl nøytral olje

Ha eggeplommer, sennep og eddik i den høye, smale plastbeholderen som kom med stavmikseren din. Hell oljen forsiktig på toppen. Stikk stavmikseren ned i beholderen. Start mikseren og hold den i ro mot bunnen i ti sekunder, før du begynner å sakte dra den oppover, slik at majonesen tykner og all oljen er mikset inn. Dette trenger ikke å ta mer enn 20 sekunder tilsammen.
Bland inn finhakket chipotle. Smak til med salt og pepper og eventuelt litt sitron. 

 

Vaffdog

Hot dog møter pinnebrød i vaffeljernet.

  • Wienerpølser eller Frankfurter
  • 1 porsjon av burgerbrødoppskriften

Del deigen i emner på cirka 20 gram. Rull deigen til en lang slange. Ha litt vann på enden av deigen, fest den rundt pølsa og la den kveile seg rundt og rundt til den andre enden av pølsa.
Stek i varmt vaffeljern til både pølse og brød er stekt. Dette tar et par-tre minutter, men som med vafler, sjekker du første vaffdog, og justerer steketiden (og ev varmen) videre. 
Server med god sennep og masse ketchup.

 

 

Kyffel – Flat kylling med grønnsakvaffel og mynteyoghurt

  • 500 g godt kyllingbryst

Til 4 vafler:

  • 1 egg
  • 1,5 dl melk
  • 100 g kraftig, hard hvitost
  • 4 store grønnkålblader eller 50 g spinat, finhakket
  • 1,5 dl sammalt hvetemel, grovt
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts fivespicekrydder, malt
  • 2 ss ingefær, revet
  • 1 liten søtpotet, skrelt og raspet
  • ½ løk, raspet
  • ½ squash, raspet
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 ts salt
  • ½ ts grovmalt pepper
  • 2 dl yoghurt naturell
  • en håndfull mynteblader
  • 1 ss sukker
  • salt
  • en dæsj sitron

Varm vaffeljernet til medium varme, hvis du har varmeinnstilling. 
Visp sammen egg, melk, og ost. Ha i mel, krydder, salt og pepper. Rør til det er uten klumper. Ha i grønnsaker og bland godt.  
Smør vaffeljernet med smør eller nøytral olje. Ha i cirka en halv desiliter røre på midten og spre det utover. Lukk lokket og stek til vaflene er gylne. Hold dem varme i ovn på knapt 100°C. 
Skjær kyllingfiletene i biter på cirka 150 g, på skrå på tvers av fibrene. Salte og pepre godt. Smør jernet med smør. Stek på høy varme i et par minutter. Bland yoghurt med finhakket mynte, sitron og sukker. Server kylling på vaffel med litt salat og myntedressing. 

 

Falavaffel

I Frankrike kalles disse pannekakene for socca. Men egentlig er det en slags flat falaffel.

  • 1,5 dl kikertemel
  • 1,5 dl vann
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts salt
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 ts spisskummen, malt
  • 1 bunt bladpersille
  • en liten neve mynteblader
  • 1 ss Tahini (valgfritt)

Miks alle ingrediensene sammen til en jevn røre. La den hvile 30-60 minutter. 
Varm opp vaffeljernet på høy varme. Pensle med olje og stek som vanlige vafler til de er gylne og sprø. Server med syltede rødbeter.

 

Bofler/Nutvaffel

Det beste du kan bruke billigboller til, er å lage vaffelkjeks av dem.

  • 8 hveteboller
  • 1 boks Nutella

Ha bollene i jernet, press flatt og stek til de er sprø.  Smør dem med Nutella fra boksen eller lag den selv:

 

Hjemmelaget Nutella

  • 1 dl hasselnøtter
  • 4 dl melkesjokolade, hakket
  • 2 ss nøytral olje
  • 2 ss mørkt kakaopulver
  • 4 ss sukker
  • 1 vaniljestang, frøene
  • 1 ts salt

 

Rist hasselnøttene på en varm, tørr panne i cirka ti minutter. Ha dem i et håndkle og gni dem mot hverandre for å få av mest mulig av skallet. Smelt sjokoladen i vannbad og la den kjøle seg ned.

Hakk hasselnøttene i kjøkkenmaskin til de blir nesten som marsipan. Ha i olje, sukker, kakaopulver, vanilje og salt mens maskinen går. Ha i den smeltede sjokoladen. Bland godt, før du presser det hele gjennom en sil for å fjerne hasselnøttbiter. Ha nutellaen i et glass og sett i kjøleskapet slik at den får hvile litt før hordene kaster seg over den.

 

Frokostvafler

Nesten som vanlige vafler, bare med bacon. Nesten som fleskepannekaker, bare med mønster.

  • 2 dl hvetemel
  • 1 dl vann
  • 1 dl melk
  • 50 g smør, smeltet
  • 1 egg
  • 1 ts bakepulver
  • bacon (så mye du vil ha)

Rør sammen alle ingrediensene (utenom bacon) til en fin røre. La svelle i 20 minutter.  
Ha bacon på vaffeljernet. Lukk lokket og stek i 20 sekunder. Ha på vaffelrøre (og ost hvis du vil).
Stek til vaflene er gylne. Server gjerne med masse lønnesirup på.

 

Andre morsomme ting å prøve i vaffeljernet

  • Sjokolademuffins servert med iskrem
  • Stuffingrester fra kalkunmiddagen.
  • Ananasringer med cayennepepper.
  • Hvetetortilla x 2 med ost og salsa mellom.
  • Speilegg: Stek brød med hull i midten og ha egg oppi hullet.

 

Vaffeljerntips

  • Husk å test-steke det du lager for å finne ut hvor høy varme du bør ha og hvor mye smøring som må til.
  • Hvis vaffelen ikke slipper, er det kanskje ikke stekt nok.
  • Bruker du ost i vaffelrøren, så pass på å smøre jernet skikkelig. 
  • Spre røren godt utover hvis den er tykk.

 

Rengjøring av vaffeljernet

  • La jernet kjøle seg ned. Sett det på høykant over en avis og bruk en gammel oppvaskbørste for å børste bort sukker og svidde osterester. 
  • Eventuelt lager du en enkel vaffelrøre av mel og vann som du steker. Den vil trekke til seg mye av de fastbrente bitene. 
  • En skive hvitt brød presset ned i et varmt vaffeljern vil også suge til seg fettrester. 

Tekst og oppskrifter: Per Asbjørn Risnes jr.
Foto og styling: Marte Garmann
Publisert NORD 2-2015