Hot er godt

Server gjestene noen deilige magevarmere, og spre glede i en blåfrossen vinterkropp.

Blåbærtoddy

 Robin sohrabi-shiraz

Robin sohrabi-shiraz

Den nordiske vinteren er magisk, mørk og bikkjekald. Gatelyktene gir snøen en helt egen glød, og kontrasten mellom de raske skrittene av folk som skynder seg gjennom vinteren, og stillheten mens snøen daler langsomt, er tydelig. Lufta bærer på en lett gjenkjennelig duft av frost, mens lyden av knasende kramsnø under penskoene slår opp takten til hygge, middag og kos. – Vi er i gang: Gjestene er på vei. 

Den parfymerte duften av nyskrelt mandarin, og gleden over å bli omsluttet av duftene og opplevelsene av et herlig måltid, er det første som slår gjestene som kommer inn i ditt feststemte nordiske vinterhjem. Vel innenfor kan det være lurt å servere en skikkelig heit cocktail som forberedelse til det kommende gildet.
Løft glassene til en venneskål, og nyt det beroligende behaget av å overmanne frosten med litt innvendig vintervarme. Varme, samvær og gode smaker skaper latter og stemning, og festen er i gang. 

Romerne var kanskje de første til å verne kroppen mot vinterkulda ved å drikke opp­­­v­armet rødvin. Etterhvert som de erobret land og folkeslag, spredte denne komfort-induserende skikken seg nordover, og det oppstod flytende variasjoner langs landeveiene. Vår gløggkultur er en direkte etterkommer av denne romerske arven. Engelskmennene, spanjolene og nederlenderne, med sine mektige handels- og krigsflåter, var hyppige forbrukere av alkoholholdige «varmere», og oppdaget tidlig effekten av å konservere vann med vin eller brennevin for å forhindre «stinkende» vann på lange ferder. Og et raskt oppkok gjorde smaken lettere å tåle. Som med romerne, utviklet sjømennenes opp­skrifter seg etterhvert som de kom i kontakt med fremmede folkeslag, nye kryddere og andre smakstilsetninger. Den gode effekten av å blande vann med vin, fordype smaken med krydder og sødme, for så å løfte det hele med sitrus, la grunnsteinene for kjente varmere som «Hot Toddy», «Grog» og «Glühwein». Felles var at kombinasjonen av varme kryddere og varm alkohol ble sagt å fremme helse og velvære, og samtidig ga den litt komfort i kalde, forblåste vinternetter. 

Her får du noen av NORD sine originale vinter­varmere. De er bygget på nostalgi, kjærlighet, kos - og gleden over vinterkvelder, gjestebud og kram snø. 

God fornøyelse! Ikke brenn deg på leppa! 


Oppskrifter

Blåbærtoddy 

gir cirka 2 serveringer

  • 1,5 dl blåbærsirup (Se egen oppskrift)

  • 1 dl vann

  • saften fra en halv øko-sitron

  • 6 cl (1,5 shot) gin


Til servering

  • Stjerneanis


Ha rom, sitron, bringebær og sukkerlake i en cocktailshaker. Shake i 5-8 sekunder. Sil oppi et glass, fyll på med isbiter og topp med en lett pils. 


Blåbærsirup

  • 500 g hvitt sukker

  • 1/2 liter vann

  • 400 g frosne blåbær

  • 1 stjerneanis

  • 4 hele allehånde

  • 1 vaniljestang

  • sirup


Gi vannet et raskt oppkok i en kasserolle og ha oppi sukker og alle krydder unntatt vanilje. Ta av varmen og rør til sukkeret er løst opp. Snitt vaniljen på langs og skrap ut frøene. Ha frø og vaniljestang i sukkerlaken og rør godt. Sleng oppi blåbærene og la stå i 30-40 minutter. Ta ut vaniljestangen og anisen, kjør deretter alt med stavmikser eller i en blender. 
Sil sirupen gjennom en sil. 


Smørtoddy med Eple 

gir cirka 2 serveringer


  • 1 dl Apal eplebrennevin, eller annen calvados

  • 1,5 dl god eplejus (gjerne fra Egge gård i Lier eller annen kvalitetsjus. Jus fra konsentrat vil ikke ha samme effekt)

  • 1 dl varmt vann

  • 0,8 dl vaniljesirup

  • 1 ss smør

  • saften fra en halv sitron

  • 4 drag med saltkverna


Til servering

  • Knust allehånde, kvernet sort pepper og revet fersk muskatnøtt.

Bland ingrediensene i en liten kasserolle og pisk godt mens du varmer opp. Smøret hjelper på både tekstur og smak. Når det begynner å ryke, er det varmt nok. Det må ikke koke hvis du vil beholde alkoholen, og det vil man jo oftest. Hvis du tilfeldigvis har en espressomaskin med steamer, kan du steame toddyen i en liten mugge. 

Hell toddyen i en oppvarmet kopp og dryss over knust allehånde, sort pepper og revet, fersk muskat.


Akevittgrogg

gir cirka 2 serveringer

  • 8 cl akevitt

  • 4 ss honning

  • cirka 5 cm ingefær i skiver, uten skall

  • cirka 1 tommel skivet sitrongress

  • saften fra en hel øko-sitron

  • 15 cl varmt vann

Bland ingrediensene i en liten kasserolle og pisk godt mens du varmer opp. Når det begynner å ryke er det varmt nok. (Ikke la det koke, da fordamper alkoholen). Om du tilfeldigvis har en liten espresso­maskin med steamer, kan du steame groggen i en liten mugge. Her smaker det godt å tilføre litt luft og tekstur. 


Gløgg

3-4 serveringer

I en liten kjele blander du:

  • 1 glass rødvin

  • 3/4 glass portvin

  • 1/2 glass vann

  • 3 ss demerara sukker

  • 1 ss honning

  • 1 kanelstang

  • 6 nellikspiker

  • 1/2 ts revet muskat

  • skall + saft fra 1/2 appelsin

  • 2 cl nypresset sitronsaft

  • 1 liten håndfull rosiner

Varm opp alt mens du rører. Når det begynner å ryke, er det varmt nok. Smak på gløggen underveis. Hvis det begynner å bli bittert tar du bare ut appelsinskallet. Server i gløgg-kopper eller glass og garnér med en appelsinbåt og nellikspiker.

Krydret Kakao-dram 

cirka 2 l 

Fyll en kopp med kakao og ha i en shot (ca 4 cl) med mørk rom eller cognac. Det smaker også himmelsk hvis du bytter ut halvparten med en appelsinlikør, som Cointreau eller Grand Marnier. 

Krydret kakao

  • 6 dl helmelk

  • 5 dl kaffe

  • 4 dl vikingmelk

  • 3 dl kryddersirup (egen oppskrift)

  • 10 doble espressoshots

  • 1 kopp usøtet sjokoladepulver (2,5-3 dl) el mørk sjokolade

(Hvis du synes det smaker for bittert kan du ha i mer kryddersirup)

Kryddersirup

  • 1/2 l vann 

  • 1/2 kg demerara sukker

  • 50 g cassava eller kanel

  • 5 allehåndebær, knust

  • 1/2 ss sort pepper

  • 5 kardemommefrø

Kok opp vannet og ta av varmen. Ha i sukker og krydder og rør rundt til sukkeret er løst opp. La det trekke på cirka 60 grader (middels varme) i 20-30 minutter. La sirupen stå kaldt i kjøleskapet over natten. Sil. 


Tips

Kryddersirupen holder i flere uker så lenge den er avkjølt, og er også en god gave.

Oppskrifter og tekst: Robin Sohrabi-Shiraz
Foto: Tommy Andresen
Publisert i NORD 4-2017