Far for sin hatt

Store dager feires best med masse sukker på.

Tekst & oppskrifter: Per Asbjørn Risnes Jr.
Foto & styling: Marte Garmann

Det var en gang, da det viktigste man måtte ta stilling til når man skulle arrangere barnebursdag, var om barnet selv skulle få være tilstede. Fødselsdager var først og fremst et voksenselskap med kake og musserende for gjestene, og til nød en pappkrone og en is til hovedpersonen.

Ritualene. Deretter fulgte mange år med faste ingredienser og ritualer man ikke kunne avvike fra uten å tilkalle FNs sikkerhetsråd. Det ble bare ikke bursdag uten pølser, godtepose og rebusløp. Vi sliter fortsatt med traumatiske ettervirkninger her i huset etter den gangen vi forsøkte med felles godteskål i fireårsbursdag. Jeg har lest at forskere mener foreldre ikke forstår hvor viktig godteposeritualet egentlig er for barna. Det gjorde ikke vi. Det er som med julenissen. Han er livsviktig helt til han plutselige er helt uviktig. Forskerne har ikke sagt noe om hvor viktig det er med fiskedamritualet. Men vi sluttet tydeligvis ett år for tidlig med dét. Det skjønte vi da halvparten av gjestene begynte å gråte fordi de fikk godteposer uten at de hadde måttet fiske etter den ute i trappeoppgangen.

PER ASBJØRN RISNES JR Per Asbjørn Risnes jr. liker å gjøre ting selv. Han fôrer familien til hverdag og fest med gamle klassikere, nye eksperimenter og hjemmelaget fast food. Det hender rett som det er at de liker det han lager. Frilansjournalisten og forfatteren har tidligere gitt ut flere bøker og nylig ga han ut kokeboka «Pappamat» på Garmann forlag.


PER ASBJØRN RISNES JR
Per Asbjørn Risnes jr. liker å gjøre ting selv. Han fôrer familien til hverdag og fest med gamle klassikere, nye eksperimenter og hjemmelaget fast food. Det hender rett som det er at de liker det han lager. Frilansjournalisten og forfatteren har tidligere gitt ut flere bøker og nylig ga han ut kokeboka «Pappamat» på Garmann forlag.

Men vi hadde mye gøy også innenfor de strenge rammene førskolebarn setter til fødselsdagsfeiring. Som den gangen en 6-åring med hundefobi fikk lov til å delje løs på en pinatadalmatiner som aldri gikk i stykker fordi far hadde brukt alt for mye gaffatape. Antakelig ble hun kvitt fobien etter den terapien.

Vi humrer også av og til av den gangen alle femåringene kom hylende ned fra loftet fordi den spøkelsestunellen som bursdagsbarnet hadde bestilt, var full av... spøkelser. Nå handler forberedelsene mest om hvilket tema vi skal velge.

Pølseparty. Den gangen jeg var gutt, var temaet for hver eneste bursdag jeg hadde: «Bursdag». Og det var selvfølgelig bare hvis jeg var så heldig å være hjemme på selve fødselsdagen, som er midt i fellesferien. Samtidig var det ikke alltid det var noen andre hjemme heller. Som regel var fødselsdagsgjestene et oppsop av alt som kunne krype og gå, under femten år, i hele gaten.

Vi var som kjent fornøyd med så lite den gangen. Wienerpølser i hjemmebakte pølsebrød. Colaflasker med Disney-figurer i papp, som holdt sugerørene i hendene. Et par ruller med Super 8-tegnefilmer spilt baklengs. En sjokoladekake med seigmenn på. En herlig tid. I dag er alt tatt opp et hakk. Jo større dagens småjenter blir, jo større blir også evnen til å gjøre ethvert arrangement til en blanding av gruppeterapi, Halloween og muntlig eksamen, bare med litt større fallgruber.

Det er viktig å skille seg ut, men ikke så mye at man skiller seg ut. Som foreldregenerasjonen, vil også 12-åringer være unike på omtrent samme måten. Ellers kan det fort bli sykt flaut. Det handler om å finne et passe originalt tema for festen, tilpasse invitasjonslisten til venner og klassekamerater, finne et riktig antrekk som passer temaet, lage spillelister på Spotify, og i tillegg, diske opp med festlige kaker og mat som alle kan like.

Hatten går. De siste årene har vi forsøkt forskjellige kombinasjoner med vekslende hell. Kyllingspyd og bakgårdsfest, minipizza og whiteparty, tapas og karaokekveld, iskrembursdag med iskiosk og burgere formet som ispinner og sirkusbursdag med pølsebod. Det meste funker som hovedrett, så lenge det er enkelt å spise. Dette er jo tross alt bare den pliktskyldige saltmaten man er nødt til å fortære før man spinner avgårde i en overdose av sukkerbasert festproviant. Det viktigste er jo fortsatt at det på et tidspunkt kommer en kake med lys.

Årets litt beskjedne hattetema var takknemlig for familiens cateringansvarlige. Små opp-ned stjernehatter av filodeig, marshmallows i hatteformer og bursdagskake formet som en hvit versjon av en katolsk prestehatt. Og litt uti festen bør enhver pappa kunne trekke en litt nostalgisk selskapslek opp av hatten. Om ikke annet så for å få opp fnisestemningen, og gjøre bursdagsbarnet bittelitt flau av far.


Fine franske frøkenterter

Til 8 bursdagsgjester

Porsjonsmat passer bra for bursdager. Men trenger det alltid være pizza? Franske tartelettes lages egentlig med karamellisert løk og chevre på flortynn paideig. Men de kan også varieres med andre typer fyll. Eller du kan kjevle ut litt butterdeig i stedet.

 • 24 ark med filodeig smør

Del de tinte filodeigarkene i fire. Pensle med smeltet smør på ytterkantene og legg tre og tre firkanter oppå hverandre i en muffinsform eller i små terte/ crème brulée-former. Legg på ønsket fyll. Stek i cirka 10 minutter eller til «rosebladene» er gylne.

Fyllvarianter:

Sautert spinat

 • 250 g spinatblader
 • 100 g Holtefjell rødkittost, i små terninger
 • Salvieblader
 • 1 fedd hvitløk, finhakket

Stek hakket hvitløk noen minutter i olje. Ha i spinaten og stek et par minutter til den har falt litt sammen. Legg på filodeigen med ost og et salvieblad.

Skinke og ost

 • 200 g spekeskinke (eller baconbiter) 50 g Hallingskarvet hvit geitost, i små biter
 • 50 g original Sveitser, revet

Stek bacon el spekeskinke lett på pannen først, legg ost på filodeigen med skinke på toppen.

Karamellisert løk

 • 3 løk
 • 2 ss smør
 • 3 ss balsamico
 • Blinde ku Hjerterdame ost, revet

Del tre løk i skiver. Smelt smør i en stekepanne. Stek løken på svak varme til den har blitt gyllen og henger fast i pannen (cirka 30 minutter). Løsne litt fra bunnen med et par ss vann eller kyllingkraft. Avkjøl. Legg løk sammen med revet, kraftig fast ost oppå filodeigen. Drypp med seig balsamicoeddik.


Knallrøde popcorn

 • 100 g popcorn
 • 50 g sukkertøy (drops eller kjærlighet på pinne)
 • kanel
 • rød konditorfarge
 • salt
 • 2 ss olje

Varm opp 2 ss nøytral olje i en kjele på medium varme. Ha i popcorn og legg på lokk. Vent til du hører at poppingen starter. Rist på kjelen slik at ikke noe brenner seg og de upoppete kornene havner nederst i kjelen.

Knus dropsene i en plastpose og ha posen i en kjele med 1 dl vann, kok opp til dropsene har smeltet. Ha i en halv flaske konditorfarge og gjerne litt kanel. Hell sirupen over popcornene og fordel så jevnt som mulig. Salte til slutt.


«Sjokoladebunn, bringebærkrem og marengs på toppen. Sånt blir det fest av.»


Herreminhattkake

1 Kakering, 24 cm

Skjær kakebunnen i tre deler. Legg fyll mellom første og andre lag. Tredje laget skjærer du av en ring på ca 5 cm langs kanten. Det smuldrer du og presser ned i en skål og legger på toppen av lag 3. Deretter dekker du med marengs og bruker brenner for å svi kantene.

Sacherbunn:

 • 100 g pistasjnøtter
 • 100 g pecannøtter
 • 1 ss lønnesirup
 • 50 g mørk sjokolade (70 %) 1 dl nøytral olje
 • 200 g sukker
 • 6 egg
 • 100 g hvetemel 
 • 2 ss kakaopulver 
 • 2 ts bakepulver

Dette er en omarbeidet versjon av Sachertorte-bunnen i Sverre Sætres «Kakeboka». Hvis du har dårlig tid, kjøper du en kakebunn, deler den i to og dynker den litt med sitronbrus. Eller du lager den langpannekakeoppskriften du pleier, men steker den i kakeform i stedet. Men, har du litt mer tid er denne kaken saftig og god, og får litt ekstra krønsj av nøttene i bunnen.

Forvarm stekeovnen til 180 ̊C. Hakk nøttene, legg dem på bakepapir og hell over litt lønnesirup. Bak dem i ovnen i 10 minutter og avkjøl. Smelt sjokoladen sammen med nøytral olje. Pisk sukker og egg til eggedosis i en bolle. Bland eggedosisen inn i den smeltede sjokoladen. Bland sammen hvetemel, kakao og bakepulver for seg, sikt det inn i røren og bland godt. Ha bakepapir over kakebunnen før du fester på ringen. Ha i nøttene først, fyll opp med deig og stek i ovnen på 180 ̊C i cirka 40 minutter. Stikk en tynn pinne (grillspyd) i kaken. Er pinnen tørr når du tar den ut, er kaken ferdig. Avkjøl i romtemperatur før du tar av ringen og deler kaken i tre lag.

Fyll 1:

 • Bringebærkrem
 • 1 dl fløte
 • 200 g ferske bringebær

Pisk krem og bland inn en kurv med ferske bringebær eller en pakke frosne (som du tiner og siler av).

Fyll 2:

 • Hvit sjokoladekrem
 • 200 g hvit sjokolade
 • 4 eggeplommer
 • 0,5 dl sukker
 • 1 vaniljestang, splittet i to på langs 2 dl fløte
 • 1 dl crème fraîche

Smelt to plater hvit sjokolade forsiktig over vannbad. Visp eggeplommene med en halv desiliter sukker til eggedosis. Skrap ut frøene av en vaniljestang og ha dem i eggedosisen. Pisk fløte og bland med crème fraîche. Bland sjokolade med eggedosis og rør sammen med kremblandingen.

Topping:
Etter at du har montert de tre kakebunnene med de to fyllene:

Lag marengs av de fire eggehvitene du har til overs etter sjokoladekremen (bruk helst ikke helt ferske egg til marengs).

Pisk rolig først til hvitene er faste.

Ha i 200 gram sukker i eggehvitene og pisk videre til marengsen er seig og blank. Dekk hele kaken med marengs. Lag fjelltopper ved å stikke en smørkniv ned i marengsen og dra oppover med raske bevegelser, eller lag ditt eget mønster. Sett hele kaken inn i ovnen i to minutter på 250 ̊C slik at toppene blir lett brune. Eller bruk skibrenneren. Sett kaken kjølig til den skal spises.


Bjørnebærmarshmallows

Dette har jeg også lært av konditor Sverre Sætre. Det ser kanskje skummelt ut med så varmt sukker, men bruk gjerne hansker og aller helst et sukker- eller steketermometer. Det får du kjøpt for en billig penge i hobbybutikken, kjøkkenbutikken eller jernvarehandelen.

 • 6 gelatinplater
 • 2 eggehviter
 • 1 ss honning
 • 200 g frosne bjørnebær, tint (evt andre bær som solbær el jordbær)
 • 200 g sukker

Kjør bærene i en blender, og press massen gjennom en sil, slik at du får 1 dl puré. Legg gelatinplater i kaldt vann i 5 minutter. Bland sukkeret med bærpuré i en kjele og la det koke i 5–6 minutter til det blir en sirup. Bruk steketermometer og mål til 120 °C. Da er det blitt en seig, litt boblende masse. Stikk en skje nedi sirupen og ha den deretter i kaldt vann slik at den blir avkjølt. Hvis du kan rulle en fast kule av den er den ferdig.

Ta kjelen av platen. Kryst vannet ut av gelatinen og rør den godt ut i den varme puréen.
Pisk eggehviter og honning til marengs. Hell deretter den varme sukkerlake-pureen i en tynn stråle oppi marengsen mens du pisker. Pass på at det kommer i marengsen og ikke henger seg fast på kantene av bollen. Pisk til marengsen er kald.

Stryk litt soyaolje på et bakepapir. Hell marshmallows-massen utover i et ca. 1 1/2 cm tykt lag, og la den stivne. Kutt i biter, og rull dem i sukker eller melis. Nå blir det fest!


Pappucino

Gå Starbucks i næringen. Dette er jo strengt tatt bare en fancy milkshake.

 • 1 enkel espresso (valgfritt) 3 ss brunt sukker
 • 2 dl melk
 • 2 dl isbiter
 • 3 ss sjokoladesaus 1 ss lakrissirup fløte
 • Kirsebær

Ha lakrissirup og sjololadesaus i den varme espressoen. Rør til alt er oppløst. Ha alle ingrediensene i en blender og kjør på høy hastighet til isen er som slush. Ha i høyt glass, topp med pisket krem og kirsebær på toppen.


Pappas Negroni

Nok til én litt sliten, men stolt pappa

 • 1 appelsin
 • 1 ss brunt sukker mynteblader
 • 2 cl gin
 • 2 cl aperol/campari isbiter

Skrell appelsinen og skjær bort hinnene slik at du bare har kjøttet igjen. Ha det i en shaker med sukker og mynte. Bruk baksiden av en sleiv til å kna appelsinen og mynten sammen med sukkeret. Ha i et par isbiter og alkoholen. (Den originale Negronien har også 1 del rød vermuth i drinken, men jeg syns det blir søtt nok som det er). Shake et par ganger. Sil over et glass fylt med isbiter og en appelsinskive. Sett deg tilbake og observer bursdagsfesten som Grev Camillo Negroni ville gjort det.

Tips:
Denne kan du lage mer jomfruelig ved å bruke noen dråper angostura og halvt om halvt med tranebærjuice og eplesider i stedet for alkoholen.

Publisert i NORD 2-2014
Tekst og oppskrifter: Per Asbjørn Risnes jr.
Foto: Marte Garmann