Scones

Scones

16 stykker
En av de første oppgavene jeg fikk da jeg begynte å jobbe i Meyers Bakeri, var å lage scones. I denne oppskriften bruker jeg kjevlen for å bearbeide deigen, i stedet for å elte den sammen. Dermed får jeg masse lekre smørflak i deigen, som gjør sconesene enda flottere og bedre. Du kan gjerne prøve å erstatte 10% av hvetemelet med fullkornmel for en dypere kornsmak.

Deig:

  • 560 g siktet hvetemel
  • 85 g sukker
  • 25 g bakepulver
  • 5 g salt
  • 200 g smør i grove terninger
  • 375 g kjernemelk/kulturmelk

Fyll:

  • 80 g hakket, mørk sjokolade

Eller

  • 80 g havregryn blandet med 40 g honning og ristet gylne i ovnen på 200°C

Scones
Ha alle ingrediensene med unntak av kulturmelken i en bolle og la den stå i kjøleskapet i en time. Bruk en kjøkkenmaskin for å blande ingrediensene til en grov masse – gjerne med store smørklumper i. Dersom du ikke har en kjøkkenmaskin kan du hakke smøret med en stor kniv på et skjærebrett. Ha alle ingrediensene i skålen igjen og lag en fordypning i midten hvor du heller kulturmelken. Rør deretter deigen lett sammen med hendene. Når deigen er klar, legger du den på kjøkkenbordet og bearbeider den med en kjevle. Kjevle den ut til et rektangel med en tykkelse på cirka to cm. Brett deigen som en wienerbrøddeig, altså: Brett 1/3 av den ene kortsiden inn mot midten, og deretter den andre kortsiden. Snu deigen 90 grader og kjevle den ut til et cirka to cm tykt rektangel. 

Gjenta kjevlingen og brettingen i alt fem ganger. 

De siste to gangene du kjevler deigen kan du drysse over fyllet før du bretter igjen. Deretter plasserer du deigen i kjøleskapet igjen i minimum en time. Forvarm ovnen til 230°C i mellomtiden.

Når sconesdeigen har hvilt i kjøleskapet, kjevles den ut til den er to cm tykk, og kuttes ut i passende størrelse. Pensle med egg og trykk ned tre fingre i midten av hver scone. Flytt de penslede sconesene over på en plate med bakepapir og bak dem gylne i 8–12 minutter ved 230°C. Avkjøl på rist.

Oppskrift: Thomas Steinmann, foto: skovdal.dk/Stine Christiansen