Over-natten-brød

Til ett brød

Etter et par ganger har du denne oppskriften i hodet og kan røre deigen sammen i blinde. Den kan lages til rundstykker eller baguetter hvis du har dårlig tid om morgenen.

  • 3 dl vann
  • 400 g speltmel (eventuelt bytt ut 50 g med sammalt rug)
  • 5 g gjær
  • 12 g salt (cirka 2 ts)

Rør alt godt sammen. La deigen heve i 8-10 timer i vanlig romtemperatur (cirka 18°C). I kjøleskapet kan den stå litt lenger. Du kan godt ha i 100 g av de frøene du liker best i denne deigen, men da er det lurt å bløtlegge dem i minst et kvarter i like mye vann. Hvis du har en surdeigskultur gående, blir disse gode med å hive oppi en teskje av surdeigskulturen samtidig med resten av ingrediensene. Bak ut til baguetter, brød eller rundstykker. La heve til dobbel størrelse. Strø med rugmel og snitt på toppen. Stek i 30 minutter på 250°C midt i ovnen, 15 minutter hvis det er baguetter eller rundstykker. Ha gjerne en ildfast form i bunnen av ovnen og ha en kopp med vann oppi samtidig som du setter inn brødene. Da får du godt med damp i ovnen.

Oppskrift: Per Asbjørn Risnes jr., foto: Marte Garmann