Melkering

Heidi Bjerkan startet Credo restaurant i hjembyen for snart 17 år siden.

Heidi Bjerkan startet Credo restaurant i hjembyen for snart 17 år siden.

Ferskmelk, upasteurisert melk, rå melk. Kjært barn har mange navn. Strengt tatt er det vel ikke helt lovlig å kjøpe eller omsette ferskmelk i Norge. Loven sier at all melk som skal omsettes, skal pasteuriseres (varmebehandles til minimum 72°C i minst 15 sekunder). Men vi vil så gjerne bruke litt av den innimellom, for den er så utrolig mye bedre! Mange reiser langt for å få tak i disse edle dråpene, direkte fra gårdene som selger slikt. For loven sier også at når salget ikke har preg av butikksalg, men skjer tilfeldig, kan bonden selge ubehandlet melk direkte fra gården sin. 

Heidi Bjerkan innrømmer gjerne at hun kjøper­ fersk­melk så ofte hun har mulighet. – Grunnen til at jeg valgte å lage melkering som min «suppe», er fordi jeg hadde så lyst til å gjøre noe med ferskmelk. Dette er en helt fantastisk råvare, som det dessverre kan være litt vanskelig å få tak i. Melkering er en tradisjonsrik rett, veldig enkel å lage, og den kan brukes til både dessert og frokost eller bare som et lite mellommåltid. Dette er en oppskrift jeg lærte av Oddny da jeg jobbet på Slottet­.

Til 4 personer

  • 6,5 dl ferskmelk* 
  • 6 ss kefir

(* Hvis du ikke får tak i ferskmelk kan du i stedet bruke: 5 dl helmelk blandet med1,5 dl fløte)

Melken (eller melk-/fløteblandingen) varmes til den er lunken. Ha 1,5 ss kefir i hver tallerken, og hell over den fingervarme melken. Rør slik at kefiren blander seg med melken. Dekk til tallerkenene med matpapir og la dem stå i romtemperatur over natten eller til melkeringene «setter seg». Sett dem så på kjøl. Det er viktig med god hygiene når du driver med ferskmelk.

Karamellisert havre

  • 1-2 dl stor havre
  • 4 ss sukker, eventuelt honning

Havren rister du i en stekepanne sammen med sukker eller honning til den er gyllen, og lar den bli avkjølt på et bakepapir.

Karamellisert rug

  • 1-2 dl valset rug
  • 4 ss sukker, eventuelt honning

Rist rugen i en stekepanne sammen med sukker eller honning til den er gyllen. Avkjøl på et bakepapir.

Server melkeringene med karamellisert rug og havre, og veldig gjerne noen nyplukkede sommerbær. Det smaker også godt bare med knust kavring og sukker, slik den opprinnelig ble servert i gamle dager. 

Oppskrift: Heidi Bjerkan, Credo restautant i Trondheim. Foto: Marius Rua