Gratinerte østers

Forrett til 4 personer

  • 12-16 levende østers, renset
  • 3-4 skiver skikkelig god spekeskinke, skåret i fire
  • vellagret ost, revet
  • litt godt smør, i veldig små terninger

Forvarm ovnen til 240°C. Hold østersen med et sammenbrettet kjøkkenhåndkle. Vær forsiktig når du åpner, så du ikke skjærer deg. Pass godt på at du ikke får de skjøre skalldelene med i kjøttet. Bruk en østerskniv, og lur bladet inn mellom skalldelene helt nede ved enden. Når du har klart å lirke den inn, er det ganske greit å føre den hele veien rundt, for så å vippe delene fra hverandre. Løsne østersen fra skallet, kast den ene halvparten, la den andre ligge i skallet sitt og hell av mesteparten av vannet. 

Legg en liten terning smør på hver østers, så en skinkeskive og strø over litt revet, vellagret ost. Vi brukte parmesan. Ha østersene på et stekebrett og gratiner dem i ovnen i 6-7 minutter.