Enda bedre løksuppe

Til 4 personer

  • 2 løk, skrelt og skåret i terninger
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 50 g usaltet smør
  • 2 stilker estragon, finhakket
  • 2 dl oksekraft
  • frukteddik
  • salt og nykvernet pepper for tilsmaking

La hvitløk og løk surre i litt smør til det er gyllent, og hell på oksekraften. La koke inn til cirka halv mengde. Tilsett estragon og smak til med frukteddik, salt og pepper. Suppen skal ha en ganske tjukk konsistens. Pass på når du smaker til. Smaken må «overdrives» litt for at løkskummet skal bli en mild og behagelig kontrast.

Løkskum

  • 5 sjalottløk, grovhakket
  • 50 g usaltet smør
  • 1 dl hvitvin
  • 3 dl fløte
  • 3 dl helmelk
  • frukteddik og salt for tilsmaking

Stek løken i smør til den er myk, og ha i hvitvinen. La koke inn til cirka halv mengde før du tilsetter fløte og melk og koker videre i 2 minutter. Kjør løkblandingen i en blender og sil den. Smak til med salt. Bruk en stavmikser for å lage skum.

Ostechips

  • 50 g god norsk fast ost, gjerne Holtefjell XO
  • nykvernet pepper

Forvarm ovnen til 120°C. Riv osten fint over et stykke bakepapir og smelt i ovnen til den er gyllen. Kvern over litt pepper og brekk i biter når osten er avkjølt.

Servering
Fordel suppen i porsjonsskåler, hell over skummet og pynt med ostechips.

Foto: Veslemøy Vråskar
Kokk: Jan Robin Ektvedt fra Strand Restaurant Høvik - nå kjøkkensjef på Hitchhiker i Oslo.