Nyttårsbacalao!

Hva var vel første nyttårsdag uten bacalao? 

Jeg er så heldig å være gift med en ekte Ålesunder, med klippfiskbaroner i nær vennekrets. Oppskriften på bacalao fikk jeg for snart tjue år siden av Karin Haagensen, en av de som har servert denne retten oftest her til lands. Jeg har endret den litt, men i hovedsak er dette Karins bacalao. 

  Bacalao

(6 personer) 

Bruk jerngryte eller ildfast fat.

1,5 kg klippfisk, ferdig utvannet og renset  

1 kg løk, renset og skåret i skiver

2 bokser tomater, hell av væsken

2 bokser paprika (pimientos) , hell av væsken og skjær i strimler

3 ss tomatpuré 

2 hele røde chili, skåret i tynne skiver

ca 4-5 dl olivenolje

 

Stor fisk må vannes ut i to døgn, ikke i rennende vann, da kaldt vann binder saltet).   Skift vann to gg daglig. Hvis du er usikker på saltinnholdet, skjær et stykke i to, og smak litt fra den innerste delen. 

Ta opp fisken. Rens den for bein, bruk pinsett. Tørk fisken mellom to kleder. Våt fisk skyter vann og tynner ut oljen.