Min mormors pepperkaker

NORD-leser Ida Svenbalrud etterlyste «verdens beste pepperkaker» på Facebooksiden vår. Her er min kjære mormors fantastiske oppskrift som vi publiserte i NORD for en del år siden.
NB! Spises med andakt!

Min mormor var en fantastisk kul dame, og ville helt sikkert satt pris på peppperkaker i fine former som disse. Hun var så heldig å ha en kreativ og humoristisk arkitekt-mann som forsynte familie og venner med marsipanpupper og -torsoer med godt plassert sjokoladepynt hver jul... 
Foto: Helgorias Hage. 

Mormor Elises pepperkaker
ca 100 stk

  • 400 g sukker
  • ¾ dl mørk sirup
  • 1 ½ dl vann
  • 1 ts ingefær
  • 1 ts finrevet pomeransskall (Jeg har også brukt skall av øko-appelsiner)
  • 1 ts kanel
  • 1 ts nellik
  • 1-2 ss konjakk
  • 250 g margarin (Ekte smør er best, men mormor brukte margarin).
  • 1 kg hvetemel
  • 10 g natron
  • 1 ts bakepulver 

Kok opp sukker, sirup, vann og margarin. Bland ut krydderet i konjakk, ha blandingen i gryten og avkjøl. Tilsett det tørre (mel, natron og bakepulver), bland veldig godt og sett deigen kjølig til neste dag. Kjevle den tynt ut og stikk ut kaker med pepperkakeformer. Stekes på en bakepapirkledd eller smurt bakeplate ved 180 ºC i cirka 5-10 minutter. Avkjøles på rist.  

Snart skal vi også ha pepperkakeverksted med barna, da blir det kanskje litt mer à la dette... ;-)