5. desember = julepølse

Det er snart jul, og tid for å lage all den gode julematen. Ellinor (10) og jeg var på pølsekurs hos Lizas Småbruk på Jevnaker i høst, og har startet en midlertidig karriere som omreisende pølsemakere hos familie og venner. I helgen var det familien på Husøy utenfor Tønsberg som fikk bryne seg. 

Ellinor (10) har vært på pølsekurs, og pisker oss andre til arbeid. Her kverner hun svinekjøtt og -spekk før det skal blandes ut med løk, hvitløk, chili, krydder og urter.

Ellinor (10) har vært på pølsekurs, og pisker oss andre til arbeid. Her kverner hun svinekjøtt og -spekk før det skal blandes ut med løk, hvitløk, chili, krydder og urter.

Ellinors beste julepølser

Du trenger tarmer, deilig kjøtt og -spekk, løk, hvitløk, ferske urter og krydder. Prøv deg frem ved å steke prøvekaker mens du blander. Alt kjøtt er topp, men du må huske å ha i en god del fett eller spekk. Snakk med slakteren din - de er fagfolk som kan gi deg gode råd. 

Litt om valg av tarmer:
Fåretarmer gir wienerpølser.
Svinetarmer gir medistertykkelse. 
Oksetarmer gir skikkelig tjukke spekepølser. 

  • 3,5 kg svinekjøtt og -spekk, kvernet grovt
  • 5 meter svinetarm (renset og lagt i vann) 
  • 2 løk, finhakket (eller kvern dem med kjøttet)
  • 1 hvitløk, finhakket
  • 3 chili, finhakket (Vi brukte steinene også)
  • 3,5 ts salt
  • noen gode drag av pepperkverna
  • basilikum, rosmarin, persille, tørkede tomater, finhakket  

Dette er supergøy! 

Til 3,5 kg svinekjøtt og -spekk pluss 5 meter svinetarm hakket vi opp 3 chili. 

Til 3,5 kg svinekjøtt og -spekk pluss 5 meter svinetarm hakket vi opp 3 chili. 

1/2 potte basilikum, 1/2 potte persille og noen greiner med rosmarin fra hagen. 5 gram salt per kilo kjøtt og noen gode drag med pepperkverna. Hakkete soltørkede tomater er også veldig godt.  

1/2 potte basilikum, 1/2 potte persille og noen greiner med rosmarin fra hagen. 5 gram salt per kilo kjøtt og noen gode drag med pepperkverna. Hakkete soltørkede tomater er også veldig godt.  

Husk å steke smaksprøver underveis mens du har i urter og krydder.  

Husk å steke smaksprøver underveis mens du har i urter og krydder.  

Dyp konsentrasjon mens Thomas har kjøttet på brettet, Ellinor stapper, og Marius "tar imot".   

Dyp konsentrasjon mens Thomas har kjøttet på brettet, Ellinor stapper, og Marius "tar imot".   

Mange meter hjemmestappet superpølse.

Mange meter hjemmestappet superpølse.

Så er det å bestemme lengden, trykke til pølsene, snurre, knyte, og henge i kjøleskapdøren i et døgn så godsakene kan samle seg og smaken spre seg ut i hele pølsa. 

Så er det å bestemme lengden, trykke til pølsene, snurre, knyte, og henge i kjøleskapdøren i et døgn så godsakene kan samle seg og smaken spre seg ut i hele pølsa.