Eplesyltetøy og bøy

Norske epler er fantastiske, og passer perfekt til syltetøy. Men, når jeg først fikk muligheten til å sylte fra svigermors ærverdige epletre, brukte jeg kun epler … og intet annet. Ikke tilsatt vann, ekstra sukker eller pektin. Det tok 3 dager, men resultatet ble ventetiden verdt.
Helt sjukt!

Kortversjonen:

Jeg kokte eplebitene i sin egen filtrerte eplejuice.

Den litt lengre varianten:

Utgangspunktet mitt var ganske enkelt: ’Omforme’ svigermors epler til syltetøy, og samtidig bevare den rene(ste) eplesmaken, fruktsødmen og syren – uten at det ble for sukkersøtt eller klissete. 

Vanligvis, når man lager syltetøy, tilsettes både sukker for ekstra sødme og pektin for å frembringe ’gele-effekten’. Pektin et ’gelestoff’ som forekommer naturlig i mange frukter. Epler inneholder mye pektin, men ulempen er et det er mest konsentrert i steiner, kjernehus og skall – og det smaker ikke spesielt godt. 

Godt inspirert av «Forgotten Skills of Cooking» av Darina Allen, og «Heston Blumenthal at Home», bestemte jeg meg for å droppe ekstra vann og sukker, men heller bruke fruktjuicen fra eplene til å forsterke sødmen.

Selve prosessen tok litt tid, men kan enkelt gjenskapes i et vanlig kjøkken.

Utstyret du trenger er:

  • Minst 5 kg epler fra svigermor
  • 1 juicer
  • 2 kaffefilter
  • 1 filterkone eller ’drypper’
  • 1 stor saftkanne
  • 1 trykkoker eller gryte med ’forseglende’ lokk
  • God plass i kjøleskapet
  • Fritid

Slik gjør du:

Dag 1: Juicing

  • Vask eplene godt.
  • Kjør 1/3 av eplene (hele) gjennom juiceren.
  • Hell fruktjuicen over i en filterkone/drypper med dobbelt kaffefilter. 
  • Still filterkone/drypper og juice i kjøleksapet, og la juicen dryppe gjennom filteret over natten.

Dag 2: Kutting

  • Skrell og del opp resten av eplene i mindre biter. Fjern kjernehus og stilk.
  • Putt alle eplebitene i en stor gryte.
  • Hell den ferdigfiltrerte, krystallklare eplejuicen over eplebitene.
  • Rør rundt slik at alle eplebitene kommer i kontakt med eplejuicen.
  • Forsegl gryta (enten et lokk eller plastfolk).
  • Plasser gryta i kjøleskapet. Minimum 24 timer.

– Etter hva jeg har lest meg til, reagerer fruktsaften med eplene og trekker ut mer saft av eplebitene.

Dag 3: Koking

  • Ta gryta ut av kjøleskapet.
  • Ta av lokket når kjelen har nådd romtemperatur.
  • Kok opp epleblandingen med tiltagende, svak varme. Rør rundt av og til.
  • Reduser væskeinnholdet til ønsket konsistens.
  • Ha syltetøyet på steriliserte Norgesglass.

Sluttresultatet:

Sjukt godt! Syltetøyet smaker like frisk som et nyplukket eple, men har fått en lenger og mer søtlig ettersmak. Aromatisk, saftig og konsentrert frukt. Syren har blitt noe tonet ned. 

Vi har brukt det som tilbehør til havregrøt og yoghurt, som pålegg, sammen med en god norsk, vellagret blåskimmelost og til lammesteken.

Konklusjon:

Vel verdt å vente på. Jeg skal gjøre det samme igjen til neste år.

Mvh Anders
instagram.com/andersgn

Gjesteblogger: Anders Gottlieb-Nygaard