En kylling, tre middager!

Min gode venninne Janne ga meg ikke mye kred i går, da jeg viste henne denne perfekte øko-kyllingen fra Holte , og sa at den blir til tre middager for fammen vår på fire. 

Det er noe vi gjør rett som det er, altså bruker én kylling, et skikkelig godt langkokt kjøttstykke fra slakterdisken, en feit fin fisk med hode og hale eller andre litt større utstykninger.
Familien på to store og to jenter på 11 og 15, blir middagsmette i 3 dager til ende, pluss at det gjerne blir litt til en suppetermos eller to i skolesekkene. 
Men, det er et kjempepoeng at du bruker skikkelige råvarer: Her er en deilig, økologisk kylling av god størrelse, som har levd et liv og fått skikkelig fôr. De masseproduserte stakkarene som lever i kø, har ikke saft, kraft og kjøtt nok, og klarer ikke denne utfordringen. 

Deilig Holtekylling, vann, et par gode drag med pepperkverna og noen suppegrønnsaker. 

Deilig Holtekylling, vann, et par gode drag med pepperkverna og noen suppegrønnsaker. 

Det er flere måter å gjøre dette på, men jeg begynner alltid med å ha kyllingen i oldemormors store emaljegryte, dekke den med vann, og ha i noen «suppegrønnsaker».  Jeg drar godt over med pepperkverna, og lar den trekke i noen timer rett under kokepunktet, til kyllingen er fin og mør.

 

Her ligger'a. Nytrukket, mør og fin.  

Her ligger'a. Nytrukket, mør og fin.  

Ta ut kyllingen og sil av kraften, som du beholder. Ta av skinnet. Det popper du til deilige sprø snacks i stekeovnen. Jeg stekte disse på 200C varmluft i cirka 20 minutter. 

Knasende sprøtt og godt. #matvett

Knasende sprøtt og godt. #matvett

Ta av 1,5 liter kraft til suppe. Denne koker du i enda en god stund sammen med beinrestene fra kyllingen - etter at du har plukket den.  Det er ikke veldig mye igjen i disse beina, men litt er det jo. Skum av urenhetene som kommer på overflaten underveis, sil kraften, og spar til suppe. 

Ikke helt utkokt enda. Jeg gir dem gjerne en ekstra tur i kraften, og siler kraften godt etterpå.  

Ikke helt utkokt enda. Jeg gir dem gjerne en ekstra tur i kraften, og siler kraften godt etterpå.  

Middag nummer én:

Så er det første middag; Del gode grønnsaker i små terninger og kok dem møre i gryta (ikke i de 1,5 l du tok av, men i det som er igjen). 

Ha i kyllingkjøttet, krydre godt med karri, og la småkoke litt til. vi elsker risotto, og serverte "Superbra"-risotto med steinsopp som tilbehør til søndagsmiddagen. 

Gulrot, purre, søtpotet, sellerirot, persille, karri, og jevning av potetmel.  

Gulrot, purre, søtpotet, sellerirot, persille, karri, og jevning av potetmel.  

Voilà, middag nummer 1.  

Nydelig søndagsmiddag.  

Nydelig søndagsmiddag.  

Middag nummer to:

Halvannen-literen med suppekraft fikk også selskap av nye grønnsaker i terninger. I dag ble det gulrot, purre, risottorester fra i går, og helt til slutt - en pose fersk spinat. Litt småkokings til grønnsakene er møre og så en tur med Bamix'en, så ble det nydelig suppe. Ekstra godt med et kokt egg fra Korsvold i, og så knasket vi på kyllingskinnet som fikk en liten tur i panna igjen først. 

Voilà: middag nummer 2

Suppe med egg er klassisk mandagsmiddag hos oss. #kjøttfri #restemiddag #matvett

Suppe med egg er klassisk mandagsmiddag hos oss. #kjøttfri #restemiddag #matvett

Middag nummer tre:

Nå er det bare mandag kveld. Restene fra i går er i fryseren, og det er helt sikkert nok til oss 4. Enten blir det frikassé igjen, eller jeg baker det inn i en pai med god salat til.  

Vi får se. 😊