9. desember = Smake på akevitten

Den 9. desember var det 200 år siden den trønderske forretningskvinnen Catharina Lysholm døde. Vi løfter glasset for damen som kan ha vært grunnen til at norsk akevitt smaker som den gjør.

Fra Lysholmårodusenten får vi vite følgende:
«I 1780 fikk Catharina Lysholm bygget briggen «Trondhjems Prøve». I 1805 seilte skipet fra Trondheim lastet med tørrfisk, skinke og ost, til Østindien, i det som i dag heter Indonesia. I lasten var også 5 fat potetbrennevin som man håpet å kunne selge. Kapteinen fikk imidlertid ingen avsetning på det norske brennevinet, og da skipet var tilbake i Trondheim i februar 1807 lastet med sukker og kaffe, ble de usolgte fatene tatt i land. En prøvesmaking viste at brennevinet hadde fått en langt bedre kvalitet etter reisen – og linjeakevitten var i prinsippet oppfunnet.

Catharinas nevø, Jørgen B. Lysholm, lanserte deretter flere fatlagrede akevitter og skapte grunnlaget for det norsk akevitt står for i dag, en kompleks og avrundet smaksopplevelse.»

Jeg elsker akevitt, og gleder meg til jul.