Namchilibaba

Hva skal vi ha til middag?

Restesuppe, eller «Namchilibaba», som det heter i familien vår, kan du servere til hvem som helst, når som helst, - med eller uten et kokt egg eller middagsrester fra i går.

Det meste funker, du får tømt kjøleskapet og bidrar ikke til matsvinn-galskapen. 

 

Gulrøtter, løk, hvitløk, chili, litt sitron, lime, vårløk og noen sjampinjonger. Dette blir deilig "kjøleskap-reste-suppe"!  

Gulrøtter, løk, hvitløk, chili, litt sitron, lime, vårløk og noen sjampinjonger. Dette blir deilig "kjøleskap-reste-suppe"!  

Det spiller egentlig liten rolle om du har poteter, løk, paprika eller gulrøtter. Suppa blir god uansett. De forskjellige typene grønnsaker kan varieres fra nordisk- til orientalsk- eller spansk smak, alt avhengig av ev tilbehør og hva du vil krydre med.  

Det er greit å begynne med å surre løk over lav varme i gryta tiI den er blank og myk. Da har du en start, og kan bygge videre herfra. 

Det er greit å begynne med å surre løk over lav varme i gryta tiI den er blank og myk. Da har du en start, og kan bygge videre herfra. 

FullSizeRender.jpg

Jeg hadde i gulrøtter, chili, revet hvitløk, revet ingefær, koriander og vårløk, og lot det surre i 5-6 minutter, med litt malt spisskummen og -koriander, som ga en deilig myk smak. 

Hell i kraft eller buljong. Ca 3 dl per person omtrent. La småkoke til grønnsakene er møre, og kjør suppen glatt og fin med Stavmixer eller i blender. Har du en skvett fløte, er det ingen dårlig idé å ha den i suppa. Smak til med urter, krydder, salt pepper. Jeg hadde i litt appelsinjuice og en skvis lime og sitron. 

FullSizeRender.jpg

Ellinor (12) er en kløpper til å plukke kjøttet av de siste beinpinnene fra søndagsmiddagen.  

IMG_5772.JPG

Fjern synlig fett, finhakk kjøttet og gi det en tur i varm stekepanne.   

FullSizeRender.jpg

Mmm! Når utgangspunktet er noen beinpinner og et ganske skrapa kjøleskap, synes jeg ikke dette er så verst!

Namchilibaba. 😊👍🏻

Resteluksusmiddag

Jeg er i overkant glad i å lage mat av rester. - Det er gøy å stikke hodet inn i kjøleskapet og prøve å lage noe skikkelig delikat og deilig av det som er der. Sånn har mange av vår families "klassikere" sitt opphav. Mange supper, salater, smørbrød og gryter har blitt til ved ren slump. "Namchilibaba", for eksempel, også kalt "Resteskuffsuppe". 

På årets nest siste dag er det bare Frida (16) og jeg som er hjemme. Vi var sultne, hadde lyst på noe skikkelig godt, men lite lystne på butikktur. Vi tok en titt gjennom restene fra julens utskeielser, og her er resultatet; 

Ristet landbrød overlesset med avokado og varmrøkt pepperlaks. Brokkolisalat, potetsalat, rødløk, pære og Rørosrømme.  😊

Vel bekomme. 

Varmrøkt pepperlaks i trengsel med avokado på landbrød fra Åpent Bakeri. Rester av kokte Ringerikspoteter fra første juledag ble deilig potetsalat sammen med agurk, vårløk og Rørosrømme (pisket med eggeplomme og litt eddik/olje, salt, sukker og pepper). Pyntet med pære, rødløk og litt ekstra Rørosrømme. Mmmm.  

Varmrøkt pepperlaks i trengsel med avokado på landbrød fra Åpent Bakeri. Rester av kokte Ringerikspoteter fra første juledag ble deilig potetsalat sammen med agurk, vårløk og Rørosrømme (pisket med eggeplomme og litt eddik/olje, salt, sukker og pepper). Pyntet med pære, rødløk og litt ekstra Rørosrømme. Mmmm.  

Spice it up!

 - Da er'n i ovnen på 180C, med hvitløk, chili, kanel, honning, østerssaus, appelsinjuice, soya, ingefær, cumin og koriander. Mmm! Ja til litt krydder i tilværelsen! 🐷😃

- Om en knapp time snur jeg ribba, senker temperaturen til 115C, og gir den 5,5 timer til. Jeg passer på at det er nok vann, heller gjerne over en flaske hvitvin underveis, og øser godt over den siste drøye halvtimen.  - Så blir det jul igjen! 🎄❤✨

Jeg har prøvd meg frem med familien som prøvekaniner i mange år.  Vi synes ribba smaker best når den er langtidsstekt med litt spice og syre. Nå ser den ikke så delikat ut, der den ligger rå og naken, omgitt av svømmende hvitløksfedd, kanel og chili. Men gi den 5-6 timer, så blir dette kanskje den beste ribba du har smakt. 🎄😊

Jeg har prøvd meg frem med familien som prøvekaniner i mange år.  Vi synes ribba smaker best når den er langtidsstekt med litt spice og syre. Nå ser den ikke så delikat ut, der den ligger rå og naken, omgitt av svømmende hvitløksfedd, kanel og chili. Men gi den 5-6 timer, så blir dette kanskje den beste ribba du har smakt. 🎄😊

Sommerlykke

Det er juli, og langsomme deilige dager i skjærgården. Bryggerhuset på Hvalø utenfor Nøtterøy er mitt lille enkle paradis, hvor hele familien får ladet batteriene.  

Akkurat nå er jeg her alene. Jentene våre er på leir, mannen min er på jobb og jeg lever barbeinte, rolige dager her ute i havgapet.

Menyen er enkel, jeg gidder ikke ta båten tiI butikken, og lager mat av det jeg har i kjøkkenhagen, under kjellerlemmen og i det bitte lille kjøleskapet vårt. 

Brønsj.   

Brønsj.   

Avhengig av om jeg står opp 6 eller 10, kan det bli et ekstra måltid mellom lunsj og litt sen middag. Her har jeg puslet sammen noen tomater, avokado, ny løk, alt jeg fant av urter i hagen og de første fine sukkerertene tiI Ellinor (11). Men hun er på leir, og unner meg dem helt sikkert. 

Dressingen er 3/1 basilikumolje og epleeddik, litt sennep, salt, pepper og sukker. Har du en rest grillmat fra dagen før, smaker det godt i små biter på denne salaten.  

Litt fra hagen og litt fra skap og skuffer. Jeg er veldig glad i salater. Kalde eller varme, med og uten salatblader. Alt er stort sett godt sammen.  

Litt fra hagen og litt fra skap og skuffer. Jeg er veldig glad i salater. Kalde eller varme, med og uten salatblader. Alt er stort sett godt sammen.  

Skikkelig kjøtt!

Det var entrecôten sin, det! 😍
Jeg fant dette nydelige kjøttet hos Smelters Mathus på Bærums Verk forleden,: 100% gressfôret, fra Åmot gård, hengemørnet og skåret ned hos de flinke folka på Smelters. Halleluja! ✨
Det er ikk så ofte vi spiser rødt kjøtt, men skal vi først unne oss det, skal det jammen være skikkelig marmorert og mørnet. Denne ble servert med en stor salat, bakte tomater og mengder av stekt sopp fra i fjor. 
 

image.jpg
image.jpg

Påskematen "lager seg selv".

Alt blir godt med litt ekstra tid og pleie. 😉 Langtidsstekt kylling er super påskemat, og den lager praktisk talt seg selv, bare råvarene er gode og du gjør noen forberedelser. 

1) Sett ovnen på lav temperatur (80C).

2) Fyll kyllingen med løk og andre godsaker som gir smak og saft, og 3) Sett den i ovnen mens du går på tur. Etter tre timers tid er kyllingen klar, og du 4) gir den ekstra farge og krønsj ved å pensle med litt olje eller kryddersmør, ev stekesaften, og 5) skru opp tempen til 220C de siste ti minuttene.

Denne, fra lørdag, serverte vi med risotto, lett stekte grønnsaker og en stor salat. 🐥🐣😊☀️

Tenk lang tilberedningstid når du handler inn til påske; Svineknoke, lammelår, høne, kylling, oksehøyrygg og andre gode grytesaker. Spør etter andre utstykninger. De er billiger, og ofte mye bedre, bare de får riktig stell. -Som de fleste av oss, egentlig...

Med gode grønnsaker, litt tid og kjærlighet, blir det aldri feil! 

#påskemat #turmedfammen #itsorganic

 

Feit og fin økokylling fylt til randen med snadder, godgjør seg i ovnen mens du går på tur.  

Feit og fin økokylling fylt til randen med snadder, godgjør seg i ovnen mens du går på tur.  

Elsker skogen på paradisøya vår. Vi oppdager alt "på nytt" hvert år. Igjen og igjen.  

Elsker skogen på paradisøya vår. Vi oppdager alt "på nytt" hvert år. Igjen og igjen.  

image.jpg
image.jpg
De sier det opprinnelig er en grav fra bronsealderen, midt oppe på den lille øya. Ellinor (11) og jeg tror det er borgen til Ronja røverdatter. 

De sier det opprinnelig er en grav fra bronsealderen, midt oppe på den lille øya. Ellinor (11) og jeg tror det er borgen til Ronja røverdatter. 

Danmark neste! 

Danmark neste! 

Tre av fire på tur. Middagen lager seg selv mens vi er ute. 😊 

Tre av fire på tur. Middagen lager seg selv mens vi er ute. 😊 

Nordisk stjernedryss?

Endelig er dagen her, ⭐️⭐️⭐️, Michelindagen!

Vi er mange som er spent på hva inspektørene har kommet frem til og hvem de har besøkt dette året. Vel het denne nordiske delen av guiden "Nordic Cities" da den kom ut første gang i fjor, men i år har de skiftet navn til "Nordic g u i d e", så jeg forventer at de har innsett at det finnes gastronomiske perler flere steder enn i Oslo (hvor vi ser frem til et lite stjernedryss!) og de største nordiske byene. 

Jeg er så heldig å få tilbringe morgenen i NRK, og blir sendt fra studio til studio. Litt stiv i morratrynet, men håper jeg har funnet formen i stemmen, så jeg kan være med på å få enda flere interessert i fantastiske råvarer og den kunsten toppkokkene leverer.

- Heia Maaemo; blir dere de første med 3 stjerner i Norden? Heia Kontrast - nå må det være deres tur! Heia Re-naa, Lysverket og Credo - jeg tror og håper inspektørene endelig har funnet dere!

Stolt og glad over å bli invitert for å snakke om det jeg brenner for. 

Stolt og glad over å bli invitert for å snakke om det jeg brenner for. 

God morgen Stavanger! God morgen Sven Erik Renaa, Kjartan Skjelde og andre fabelaktige matfolk! Go get 'em! 💪🏻 #morratryne 

God morgen Stavanger! God morgen Sven Erik Renaa, Kjartan Skjelde og andre fabelaktige matfolk!

Go get 'em! 💪🏻 #morratryne 

Søndagsmiddag

Det er viktig å samles rundt middagsbordet. Noen dager blir det en halvtime, andre rekker vi et kvarter, men det er fint å være sammen, lande et øyeblikk og få litt oppdatering. Søndagene er langsomme og fine, med lang tid til både matlagingen og til selve måltidet.

Read More

Klimakjøtt?

Det blåser en grønn vind over Norden, og endelig begynner vi å se litt lenger enn til vårt eget mageskinn. Vi handler naturlig mat som aldri før, sender palmeoljen tilbake dit den kom fra, og nyter å kjøpe råvarer i spesialbutikker og på Bondens Marked. - Men hva slags kjøtt kan vi spise hvis vi vil være klimavennlige?
 

Read More

1. desember = langsom kaffe

Jeg ønsker meg ikke så mye annet enn fred på jorden for tiden, men innimellom finner jeg jo litt mer verdslige ting som fenger - av en grunn eller en annen.

Jeg liker når ting ikke går for fort, og ønsker meg en Chemex. Da kan jeg kjøpe nydelig kaffe, kverne den selv,  helle i vannet i en tynn stråle mens jeg tenker på noe fint, - og nyte en kopp langsom lykke. 

Ha en fin dag.  

Jeg er lei av maskinkaffe og ønsker meg en Chemex. Foto: Produsenten

Jeg er lei av maskinkaffe og ønsker meg en Chemex.

Foto: Produsenten