Nordiske coktails – På tynn is

Det er ingenting i veien for å bruke akevitt eller annen nordisk brennevin i vinterens drinker. Vi leder deg ut på glattisen.

 

Norskoni

Drinken negroni skal ha oppstått i 1919 i Firenze da Grev Camillo­ Negroni­ ønsket mer futt i sin américano­ og bestilte den med gin. Her har vi laget en lys og norsk variant med akevitt og norskprodusert vermut.

  • 3 cl Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit
  • 3 cl Torrino Rosso (norsk hvit vermut)
  • 2 cl Aass Lauritz Bitter
  • isbiter
  • ev. farris etter ønske

Bland alle ingrediensene i glass med isbiter og topp eventuelt med litt farris.
 

Akevittpjolter med multer

Den særnorske pjolteren kom på moten i 1880-årene og besto av brennevin, gjerne konjakk eller whisky, med selters. Både pjolter og selters havnet i mellomtiden på rødlista for utrydningstruede ord, men i disse dager er de på god vei tilbake. 

  • 2 cl Løiten Linie
  • 2 cl Løiten akevittlikør
  • multer
  • farris eller selters

Bland akevitt og akevittlikør i et høyt glass. Fyll opp med isbiter og multer og topp med farris eller selters.
 

Moderlandets mojito

Baren La Bodeguita del Medio i Havanna på Cuba gjorde mojitoen kjent på 30- og 40-tallet. Moderlandets mojito er selvfølgelig med akevitt i stedet for rom.

  • 4 stilker mynte
  • 4 cl Arvesølvet Juleakevitt
  • 2 ts rørsukker
  • 1 ts eddik
  • knust is
  • sitronbrus

Mudle mynte, akevitt, sukker og eddik i glass. Fyll glasset med knust is og topp med sitronbrus. 

Mudle»: Knuse/mose sammen ingrediensene i glasset med en mudler. – Et barredskap som kan minne litt om en morter, gjerne laget av tre).
 

Søta brors fläderflørt

Fläder er hylleblomst på svensk. Her har vi brukt både hyllebærsnaps og musserende hyllebærvin fra søta bror.

  • 4 cl Hallans Fläder
  • 2 cl ripssaft
  • 1 cl flytende honning
  • Kiviks Fläderblomsvin

Bland brennevin, ripssaft og honning i frosne glass og fyll opp med hylleblomstvin.
 

Fjellbekk med blåbær

Her bør du bruke norske blåbær, for de store amerikanske gir lite farge og smak. Men prøv gjerne drinken med solbær, bringebær, kirsebær eller aronia. Har du granskuddsirup er det også godt.

  • 2 cl Lysholm Throndhjemsaquavit
  • 2 cl vodka
  • knust is
  • 20 blåbær (frosne går fint)
  • Saxhyttegubbens Blåbär 100 %
  • sitronbrus

Hell akevitt og vodka i et høyt glass med knust is, ha i blåbær og en skvett blåbærsaft. Topp med sitronbrus.
 

Eplekjekk toddy

Allerede på slutten av 1700-tallet blandet engelskmennene sprit i teen og kalte det toddy. De brukte gjerne whisky, vår er med akevitt og god norsk eple- og pæremost.

  • 3 dl Balholm Eple & Pære
  • 6 cl O.P. Anderson Aquavit
  • 4 hele kardemommekapsler
  • 1 liten bit frisk ingefær
  • 2 stjerneanis
  • 1 kanelstang

Bland ingrediensene og la stå til neste dag. Ha blandingen i en kjele og varm opp til kokepunkter før servering.
 

Telemarks tytterbærtøs

Til denne drinken må du først lage tyttebærsirup. Vi har brukt Nøgne Ø Kriek of Telemark, et rødt overgjæret sesongøl med surkirsebær. Andre syrlige fruktøl eller sider kan også brukes.

  • 6 cl Steinvikholm Aquavit
  • 1 cl tyttebærsirup
  • isbiter
  • Nøgne Ø Kriek of Telemark
  • tyttebær til pynt

Tyttebærsirup

  • 3 dl sirup
  • 4 dl tyttebær (frosne går fint)

Varm opp sirupen til den nesten koker, skru ned varmen og tilsett tyttebær. Ta av varmen når tytte­bærene sprekker, sil av og la avkjøle. Oppbevares i kjøleskap. Bland akevitt og tyttebærsirup i glass med isbiter, topp med øl og pynt med tyttebær. 
 

Bittersøt afterski

Tidlig på 1600-tallet fikk den sursøte punsjen fotfeste i Europa. På slutten av 1800-tallet ble punsj til sour ved at man tilsatte eggehvite og ristet løs. Her har vi laget den med brennevin smaksatt med pors, den bitre forgjengeren til humle.

  • 4 cl Vianvang Pors Dram
  • 1 ss sirup
  • 1 ts eddik
  • 4 cl Vår Eple og Rabarbra
  • 1 eggehvite
  • knust is

Bland dram og sirup i en shaker, tilsett eddik, eple- og rabarbramost og eggehvite og rist godt. Ha i is, rist på ny og hell over i glass. 
 

Ekstra krydret brystbalsam

I gamle dager trodde man brenne­vinstinkturer hjalp mot alt fra hekseri til hysteri. I dag har vi et litt mer nyansert forhold til alkoholens effekter. Om ikke annet er brystbalsam varmende i vinterkulda.

  • 70 cl Simers Taffel
  • 1 ss einerbær
  • 10 nellikspiker
  • 1 ss hele svarte pepperkorn
  • 1 ss hel rosépepper
  • 2 lakrisstenger

Ha alle ingrediensene i en fin flaske og skru på lokket. La det trekke i minimum 2 uker og server som snaps.

Tekst: Lene Aarnes Westerhaug/Pjolter Foto: Hanne Stensvold/Pjolter
Publisert i NORD 5-2013