Honning i glasset

Robin Sohrabi-Shiraz bruk det naturen byr på når han mikser deilige høstdrinker

Ok folkens, det er endelig høst! For optimisten er dette favorittårstiden full av nostalgiske lukter, farger og forberedelser til peiskos og hjemmekvelder. Sommeren var vi vel stort sett middels heldige med i år, så du har kanskje fått testet drinker i både inn-
og utland? 

Det er gøy å tenke sesong når man lager mat og drikke, og nå høster vi godt av blomstene og bienes sesongmeny, nemlig honningen! Lokal honning av høy kvalitet blir mer og mer tilgjengelig over hele landet, og dette naturlige søtnings­middelet kan brukes bredt og gir dybde til drinkene­ dine. Jeg har vært heldig og fått tilgang til fersk, lokal Oslohonning fra Oslo Apiery & Aviary som har bikuber plassert rundt omkring i bykjernen. Visste du forresten at pollenallergikerere burde få i seg lokal honning, da dette hjelper kroppen med å beskytte seg selv mot pollentypene i nærheten?

 

Raffinert? Jeg ønsker hele tiden å minimere skaden jeg påfører gjestene mine ved å servere drinker med masse sukker og sprit. Hvitt sukker og andre hardt raffinerte typer søtningsmidler, som for eksempel agavesirup, mister hovedparten av næringsstoffene du kunne fått i deg gjennom raffineringsprosessen. Dette er uheldig, fordi kroppen din bruker en del energi på
å bryte ned sukkeret. Honning derimot, er skapt gjennom en naturlig raffineringsprosess som skjer inne i biene, næringsverdien i sluttproduktet blir høyere, og dermed mer nyttig for deg.
Vi trenger uansett litt sukker, så la oss i det minste bruke søtning som er bra for kroppen og faktisk gir deg nyttig energi. 

- Dessuten smaker honningen dødsdigg!

Skaff deg en god honning, og ha gjerne i en dæsj kokende vann før du bruker den. Da blir den mer flytende og lettere å jobbe med.  

Oppskrifter

Le Pønsj

  • 5 cl cognac
  • 1 cl portvin
  • 6 cl eplejuice
  • 2 cl ferskpresset sitron
  • 2 cl honning
  • 5 einerbær

Mos einerbær og ha dem i et hi ball- eller longdrinkglass. Ha i resten av ingrediensene og fyll glasset med is. Om du har mange gjester passer dette godt som punsj. Da ganger du bare oppskriften med antall serveringer du ønsker (man drikker lett 2-3 glass av denne) og server i en bolle med MASSE is. Jo mer is du bruker, jo mindre utvannet blir faktisk punsjen, og den holder seg kald lengre.

 

Arctic Sour

  • 4 cl aquavit
  • 2 cl multelikør
  • 3 cl sitron
  • 2 cl honning

Ha alt i en cocktailshaker. Fyll shakeren med is og rist så hardt du kan i 12-15 sekunder. Sil over i et cocktailglass, og sjekk dét skumtoppet!

 

The Gin Bizz

  • 5 cl bivoks-gin (Se egen oppskrift)
  • 4 cl fersk sitron, usprøytet
  • 2 cl honning
  • 1 cl eggehvite
  • soda

Ha alt i en cocktailshaker og rist hardt uten is i 10 sekunder. Dette er for å bearbeide eggehviten og kalles «tørrshaking». Ha så i isen og rist hardt i 12-15 sekunder. Sil av i et hi-ball glass og topp opp med en dæsj soda.

Bivoks-gin
Dette er magiske greier: Løs opp 1 ss honning og voks i din favorittgin. Kjenn på den floraliteten!

 

A&T (aquavit&tonic) med grapefrukt og Campari

  • 5 cl Lysholm No. 52 aquavit
  • 2 cl campari
  • 14 cl tonic (Vinmonopolet har begynt å ta inn gode alternativer)
  • 1 ts honning
  • (usprøytet) grapefruktskall, vasket

Ha spriten i et vinglass, fyll cirka 2/3 deler med is, ha i tonic og vend forsiktig så du blander alt uten å forstyrre kullsyren for mye. Klem grapefruktskall over drinken så du får ut sitrusoljen, og slipp skallet oppi. Cluet med alle tonicbaserte drinker er den magiske formelen 1:2 – en del sprit til to deler tonic. 
Og godt med is, såklart.

Hva er greia med vinglass?
Både aquavit (gin også for den saks skyld) og tonic er ekstremt aromatiske. Man sier at 70% av smaken kommer fra aromaen. Hvis du drikker en G&T, eller i dette tilfellet A&T, fra et hi ball glass med sugerør, blir det liten plass for aromaene til å utvikle seg. Nesen din er langt fra glasset og du mister en betraktelig del av smaksbildet. Den eneste grunnen til å drikke en GT eller AT med sugerør, er for å ikke ødelegge leppestiften din. Og selv da. Hallo! Drikker du vin med sugerør eller? Vær god mot deg selv!

 

Bangkok Bloody

  • 4 cl vodka infusert med hvitløk og ingefær (Se egen oppskrift)
  • 6 cl tomatjus eller 9 cl bokstomat
  • 2 cl ferskpresset sitron
  • 1,5 cl Worchestershire sauce
  • 2 cl honning
  • 10 omdreininger med pepperkverna (sort pepper)
  • 3 klyper havsalt
  • 3 stilker koriander
  • 5 blader thaibasilikum
  • selleri
  • en god og saftig reke, eventuelt en hvitløk- og chilistekt sjøkreps

Ha urtene, salt og pepper i en cocktailshaker og mos godt. Ha i resten av ingrediensene og fyll opp med is. Her skal det ikke shakes, men vendes. 
Cirka 40 vendinger burde holde, men dette kommer litt an på iskvaliteten og tykkelsen på tomatjusen.

Vodkainfusjon

  • 1 flaske vodka
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 bit fersk ingefær på størrelse med tommelen din.

Skrell og snitt opp hvitløk og ingefær og ha det i en mugge med vodka. Dekk til og la stå i 12-24 timer. 
Sil av når du synes det smaker godt.  

Tekst og oppskrifter: Robin Sohrabi-Shiraz/baroppdrag.no 
Foto: Tommy Andresen
Publisert i NORD 3-2016