Eple­ekstravagansa

Stekt, fritert, bakt, kokt. Bruk høstens epler til 8 fantastiske epledesserter.

Klassisk eplekake i form, servert smålun med en kremklatt på toppen, er kanskje det bildet du får i hodet når noen snakker om eplehøsten. Men hva med eplepannekaker en søndag morgen? Kanskje en kjapp og enkel terte? Deigen kan lages på forhånd og kaken mekkes sammen på under et kvarter. Vi gir deg nye epletradisjoner! 


Friterte epler 

Til 4-6 personer

  • 250 g hvetemel
  • 3 ts bakepulver
  • 100 g sukker
  • 1 ts salt
  • 2 egg
  • 200 ml melk
  • 2 ss smeltet smør, avkjølt
  • 6 epler
  • vegetabilsk olje for fritering
  • melis
  • kanel

Serveres med litt melis og kanel eller som dessert med is.

Pisk egg og melk sammen. Bland hvetemel, bakepulver, sukker og salt og rør inn i eggeblandingen. Rør til slutt inn smøret.  Skrell og kjern ut eplene og skjær dem i ca. ½ cm tykke skiver. Hell ca. 3 cm vegetabilsk olje i en stor tykkbunnet kjele, og varm opp til ca. 180°C. 

    Ha en og en epleskive i deigen så den blir dekket og legg den forsiktig i den varme oljen. Ha maks 3 epleskiver i oljen om gangen og snu dem i oljen slik at de blir jevnt stekt.  Legg dem etterhvert på en tallerken dekket med kjøkkenpapir. (Eller sett dem i ovnen for å holde dem lune). Når alle eplene er stekt strør du dem med melis og kanel (kan sløyfes) før servering.


Rustikk epleterte

Denne terten kan også lages med annen frukt, for eksempel plommer eller bær.

  • 200 g hvetemel
  • 2 ss melis
  • 125 g kaldt smør i terninger
  • 1 egg

    Fyll
  • 4 epler, vasket, skrelt, utkjernet og skåret i tynne skiver
  • finrevet skall av en sitron
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ss hvetemel
  • perlesukker

Forvarm ovnen til 200°C.  Ha hvetemel, melis og smør i en kjøkkenmaskin og kjør til du har en smulete deig. Alternativt kan du smuldre den sammen for hånd med fingrene. Tilsett nok egg til at deigen samler seg. Hell deigen ut på benkeplaten og arbeid den raskt sammen til en smidig deig som du former til en ball og presser flat i en sirkel. Pakk den godt inn i plastfolie og sett kjølig i minst en time. 

Rull ut deigen til cirka 0.5 cm tykkelse. Bland epleskivene forsiktig sammen med finrevet sitronskall, sitronsaft og hvetemel. Ha epleblandingen i midten av deigen i et jevnt lag. Brett deigen over fyllet. Fyllet skal være synlig. Strø over perlesukker og sett i forvarmet ovn. Stek i 30-40 minutter til deigen er gyllen og eplene er myke. Server kaken lunken med vaniljeis.


Kryddereplekake

  • 180 g smør
  • 150 g brun farin
  • 3 egg
  • 200 g hvetemel
  • 50 g havregryn
  • 2 ts bakepulver
  • 2 ts kanel
  • 3 epler

Forvarm ovnen til 180°C. Rør smør og brun farin luftig. Rør inn egg, ett om gangen. Rør inn hvetemel, havregryn, bakepulver og kanel. Skrell eplene. Riv det ene eplet og rør det inn i deigen. Kjern ut de to siste eplene og skjær dem i fine skiver. Ha litt under halvparten av deigen i en rund kakefom (ca. 24 cm) og fordel den så jevnt som mulig. Legg skivene av det ene eplet jevnt over deigen. Ha resten av deigen på toppen og fordel de siste epleskivene på toppen. Strø ev. litt mer havregryn på toppen. Sett i forvarmet ovn og stek i cirka 1 time eller til en kakepinne kan tas ut ren. Sjekk kaken etter halvparten av steketiden, kanskje den må dekkes til for å unngå å bli brent på toppen. Server lunken eller helt avkjølt med vaniljeis eller pisket krem.


Gratinert eplekake

  • 4 epler, utkjernet og skåret i 8 båter hver
  • 4 ss brunt sukker
  • 1 sitron, finrevet skall og saft 
  • 60 g mandelmel
  • 2 store egg
  • 2 eggeplommer
  • 2 ss kremfløte (30 ml)


Forvarm ovnen til 200°C. Bland eplebåtene med 2 ss brun farin, og saft og finrevet skall av en sitron. Ha eplene i en ildfast form (ca. 20 x 25cm). Sett den i forvarmet ovn og stek i 15 minutter. Hell av saften som har samlet seg i bunnen og la den bli litt avkjølt. Rør sammen mandelmel, de resterende 2 ss med brunt sukker, egg, eggeplommer og kremfløte. Rør inn saften som du har satt til side. Hell blandingen over eplene og sett formen tilbake i ovnen. Stek i 15 minutter til eplene er myke og kaken er gjennomstekt. Server kaken lunken eller helt avkjølt med vaniljeis eller pisket krem. 


Eplekake med mandelfyll

  • 100 g smør
  • 100 g melis
  • 250 g hvetemel
  • 1 egg
  • 1 ss sitronsaft

    Fyll
  • 150 g mandelmel
  • 150 g melis
  • 1 ss hvetemel
  • 150 g smør
  • 3 egg
  • 3 syrlige epler, vasket, skrelt, kjernet ut og skåret i tynne skiver

Forvarm ovnen til 200°C. Rør smør og melis hvitt og luftig. Tilsett hvetemel og bland til du har en smulete deig. Pisk egg med sitronsaft og tilsett nok til deigen blir samlet. Hell den ut på benkeplaten og arbeid den sammen til den er smidig. Form deigen til en ball, press ned til en sirkel og pakk godt i plastfolie. Sett kjølig i minst en time.

    Ta deigen frem og rull den ut til en sirkel med minimum 31 cm diameter. Legg deigen forsiktig i en paiform (25 cm) og skjær kanten til en høyde på ca. 3,5 cm. Dekk til og sett kjølig.

    Lag fyllet. Bland mandelmel, melis og hvetemel. Pisk smøret hvitt. Tilsett eggene, ett om gangen. Rør inn melblandingen. Hell fyllet i den avkjølte paideigen og fordel eplene i fyllet. Sett i forvarmet ovn og stek i 45-50 minutter. Dekk til kaken halvveis under stekingen slik at den ikke blir for brun. La kaken avkjøle på rist. Server lunken eller helt avkjølt.


Klassisk eplekake

Deig

  • 200 g smør
  • 100 g sukker
  • 50 g brun farin
  • 400 g hvetemel
  • 2 egg

Fyll

  • 50 g sukker
  • 4 ss sitronsaft
  • 7-8 epler
  • 100 g rosiner
  • 2 ss hvetemel

Forvarm ovnen til 200°C. Rør smør og sukker hvitt. Rør inn hvetemel til du har en smulete deig. Tilsett egg og rør til deigen begynner å samle seg. Hell deigen over på benkeplaten og arbeid den fast og smidig. Del den i to, et stykke litt større enn det andre. Rull deigene ut til baller og press dem ned til en sirkelform. Pakk begge deigene godt inn i plastfolie og sett kjølig i minst en time.

    Vask, skrell og kjern ut eplene. Del dem i to og skjær dem i tynne skiver. Ha dem i en skål med sukker og sitronsaft og rør forsiktig sammen. Sett til side og la dem trekke i en time.

    Ta frem det største deigemnet. Kjevle det ut til ca. 30 cm i diameter og løft det forsiktig opp i en rund kakeform eller paiform (25 cm). Press deigen godt opp langs kantene. Ta ut den andre deigen og kjevle ut til ca. 26 cm i diameter.

    Rør hvetemel og rosiner forsiktig ned i epleblandingen. Hell epleblandingen i paiformen og fordel jevnt utover. Løft det siste paistykket forsiktig over kaken. Press den ned mot kantene slik at du får en god, tett skjøt. Skjær vekk ev. overflødig deig. Bruk en gaffel til å stikke noen hull i lokket. Strø med brun farin og sett i forvarmet ovn. Stek i cirka 50 minutter.

    La kaken bli litt avkjølt i formen før du løfter den ut og setter den på et fat. Server den gjerne lunken.


Smuldreeplekake

Bruk gjerne en blanding av epler og pærer.

  • 1 kilo syrlige epler
  • 100 g rosiner
  • 50 g brun farin
  • 1 ts kanel
  • 1 ss hvetemel

    Smuldretopping
  • 200 g hvetemel
  • 1 ts kanel
  • 50 g sukker
  • 50 g brunt sukker
  • 150 g kaldt smør i terninger


Forvarm ovnen til 200°C. Lag smuldretoppingen først. Ha smør, hvetemel, kanel, sukker og brunt sukker i en kjøkkenmaskin og kjør til du har en smulete blanding. Alternativt kan du blande den for hånd. Bruk fingertuppene til å smuldre smøret med melblandingen. Sett den kjølig. Vask, skrell og kjern ut eplene. Skjær dem i store biter og bland dem forsiktig med rosiner, brunt sukker, kanel og hvetemel. Ha eplene i en ildfast form og fordel smuldretoppingen jevnt over eplene. Sett formen i ovnen og stek i cirka 30 minutter til eplemassen bobler og smuldretoppingen er sprø. Server smuldrekaken lunken med varm vaniljesaus eller vaniljeis.


Eplepannekaker

Til 4-6 personer

  • 2 egg
  • 500 ml melk
  • 250 g hvetemel
  • 50 g kruskakli
  • 2 ts bakepulver
  • 1 finrevet eple
  • smør til steking

    Topping
  • 3 epler
  • kanel
  • smør til steking

Lag pannekakerøren. Pisk sammen egg og melk. Rør inn hvetemel, kruskakli og bakepulver. Vask, tørk og kjern ut eplene. Del dem i 16 båter. Ha litt smør i stekepannen og stek eplene i omganger til de er «al dente» og har fått litt farge. Strø litt kanel over eplene.

Stek pannekakene. Lag dem små, du bør kunne få 3 pannekaker i stekepannen samtidig. 

    Server nystekte pannekaker med lunkne epler, yoghurt naturell, honning og mer kanel.


Eplekake med valnøtter i form

  • 125 g smør
  • 200 g sukker
  • 1 ts vaniljeessens
  • 2 egg
  • 200 g hvetemel
  • 50 g kruskakli
  • 1 ts bakepulver
  • 125 ml melk
  • 2 epler, grovrevet
  • 100 g valnøtter, grovhakket

Forvarm ovnen til 180°C. Rør smør og sukker hvitt. Tilsett eggene, ett om gangen. Rør inn vaniljeessens. Bland hvetemel, kruskakli og bakepulver sammen i en skål. Bland melblandingen og melk inn i røren i flere omganger mens du rører godt mellom hver gang. Begynn og avslutt med melblandingen. Brett inn epler og valnøtter. Ha deigen i en brødform (ca. 10x20 cm) dekket med bakepapir. Sett i forvarmet ovn og stek i ca. en time eller til en kakepinne kan tas ut ren. La kaken bli helt avkjølt før du skjærer den i skiver.

Tekst, foto og oppskrifter: Ina-Janine Johnsen, matpaabordet.com